Armin Lašet novi lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) izabrala je danas na kongresu Armina Lašeta za novog predsednika te stranke koji će biti kandidat za kancelara posle odlaska Angele Merkel sa te funkcije krajem godine.

Lašet (59), pragmatičan guverner pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, važi za umerenog kandidata bliskog nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, šefici CDU do 2018. godine, ali neizvesno je da li će na predstojećim izborima biti kandidat za šefa vlade, navodi Dojče vele (DW).

Nakon što u prvom krugu glasanja nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu, Lašet je u drugom krugu dobio 521 glas, a Fridrih Merc 466.

U prvom krugu Merc je dobio 385 glasova, Lašet 380, a Norbert Retgen 224.

Lašet je sa 521 prema 466 glasova na onlajn kongresu pobedio Fridriha Merca, nekadašnjeg rivala kancelarke Merkel. Treći kandidat, istaknuti poslanik Norbert Roetgen, eliminisan je u prvom krugu glasanja.

Na onlajn partijskom kongresu učestvovao je 1.001 delegat. Oni će, zbog formalnosti, glasove morati da pošalju i poštom.

Lašet će zbog toga zvanično biti izabran sledeće subote.

Posle izbora za lidera CDU, Lašet je rekao da je „svestan odgovornosti” i da je pred strankom izazovna godina koju treba završiti izbornom pobedom.

Pre glasanje je ukazao na važnost vodjenja umerene politike, navodeći napad pristalica odlazećeg američkog predsednika Donada Trampa na Kongres SAD kao primer kuda polarizacija društva može da odvede, prenosi Asošiejted pres.

„Poverenje je ono što nam daje snagu i ono što je narušeno u Americi. Moramo govoriti jasno, ali ne doprinositi polarizaciji. Moramo biti u stanju da integrišemo društvo”, naveo je Lašet.

Lašet, koji je od 2012. godine bio jedan od pet potpredsednika CDU, spada u privržene saradnike kancelarke Merkel i dosadašnje šefice stranke Anegret Kramp-Karenbauer, ministarke odbrane Nemačke.

On je ostao uz Merkel i u vreme oštrih kritika na njen račun zbog njene spremnosti da primi u zemlju veliki broj izbeglica.

Upravo je kancelarkina migrantska politika ojačala Fridriha Merca, koji je oko sebe okupio nezadovoljne članove CDU.

Merc je danas drugi put izgubio izbore za predsednika stranke. U decembru 2018. godine u drugom krugu ga je tesnom razlikom porazila Kramp-Karenbauer.

Lašet je rodjen u Ahenu na krajnjem zapadu Nemačke, a od 1994. bio je poslanik Bundestaga, Evropskog parlamenta i pokrajinskog parlamenta u Diseldorfu.

U trci za šefa demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana koji je tokom pandemije korona virusa postao jedan od najpopularnijih političara Nemačke.

U javnosti postoje spekulacije da Špan možda cilja da bude kandidat CDU za kancelara, iako je do sada to uvek bio lider stranke.

Nervoza u CDU raste jer je Merkel, šefica stranke od 2000. do 2018. godine, a Vlade od 2005. godine, najavila povlačenje iz politike na kraju četvrtog mandata, krajem ove godine.

Stranka bi na proleće trebalo da odluči ko će je predvoditi na parlamentarnim izborima u septembru, navodi DW.

Medju biračima se najbolje kotira bavarski premijer Markus Zeder, koji nije član CDU, već njene sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Ta stranka deluje samo u Bavarskoj i u koaliciji je sa CDU od 1949. godine.

Popularnost CDU je porasla tokom krize izazvane pandemijom, a prema najnovijim anketama mogu da računaju na podršku 36-37 odsto birača.

To je duplo više od podrške koju uživaju Zeleni, druga stranka po snazi.

Izbori za novog kancelara Nemačke biće održani 26. septembra, a Lašet će moći da se kandiduje ili izabere ko će biti kandidat stranke desnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari