Dostupni linkovi

Dva pomena Oliveru Ivanoviću u Severnoj Mitrovici na treću godišnjicu ubistva


Oliver Ivanović (na fotografiji) ubijen je iz vatrenog oružja 16. januara 2018. u Severnoj Mitrovici, do danas za taj zločin niko nije osuđen.
Oliver Ivanović (na fotografiji) ubijen je iz vatrenog oružja 16. januara 2018. u Severnoj Mitrovici, do danas za taj zločin niko nije osuđen.

Na treću godišnjicu ubistva predsednika građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP) Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici u subotu (16. januar) održana su dva pomena, jedan na kojem su prisustvovali članovi porodice i prijatelja u 8.15 časova, u vreme kada je Ivanović ubijen i drugi u organizaciji stranke u 10 časova.

Na prvom pomenu okupljenima su se obratili prijatelj porodice Ivanović Dejan Nedeljković i bivši odbornik SDP-a Marko Jakšić.

"Da podsetimo i državu Srbiju i institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da tri godine posle njegovog ubistva i dalje ne znamo ni ko su njegove ubice, ni ko su njegovi nalogodavci. Mitrovica nikad neće biti slobodan grad dok ne budemo saznali ko su ubice Olivera Ivanovića i ko su nalogodavci", rekao je Nedeljković.

"Značajno je naše prisustvo ovde baš zbog te činjenice da ovo malo građana Mitrovice, članovi njihove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se desilo na ovom mestu i tražiti da se sazna puna istina. Bojim se da mi tu istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile, a onda očekujem da je to taj trenutak koji će nama omogućiti, da saznamo ko su nalogodavci i neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da najzad nađe kakav takav mir, iako će im Oliver najviše nedostajati sve ovo vreme", rekao je Jakšić.

Na drugom pomenu u organizaciji stranke obratili su se zamenica predsednika SDP-a Ksenija Božović i član stranke Nenad Radenković.

Božović je izjavila da se ni nakon tri godine ništa nije promenilo, osim "što imamo traljavu traljavu istragu i imamo tri optužnice, imamo 12.000 dokaznih materijala, a mi se vraćamo na početak".

"Građanska inicijativa 'SDP' sa ovog mesta ponovo poziva sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu, Eulex - šta je urađeno? Ništa. Da li žete nešto uraditi - sumnjamo. Ali, mi ćemo vas podsećati i čekati, čekaćemo jer ubica Olivera Ivanovića mora da se izvede pred lice pravde ukoliko kažete da ste za demokratiju i zaštitu ljudskih prava", istakla je Ksenija Božović.

Smatram da bi ova istraga bila na kakvom takvom putu da organi Prištine, relevantne institucije imaju saradnju sa organima istrage u Beogradu. Međutim, njihovom opstrukcijom oni uslovljavaju da naša agonija nema kraja i da naš očaj bude što veći, rekao je Radenković.

I na drugu godišnjicu ubistva Ivanovića, prošlog januara, organizovana su dva pomena na mestu ubistva u Severnoj Mitrovici. Tada su članovi Srpske liste na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem prisustvovali pomenu koji je organizovan od strane inicijative "SDP" Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, ubijen je sa više hitaca iz vatrenog oružja 16. januara 2018. u Severnoj Mitrovici ispred stranačkih prostorija, a do danas za taj zločin niko nije osuđen.

Lokalno Osnovno tužilaštvo tada je saopštilo da je na Olivera Ivanovića pucano iz automobila u pokretu koji je kasnije pronađen zapaljen u jednoj severnomitrovačkoj ulici.

Na optužnici u slučaju ubistva Olivera Ivanovića koju je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo u decembru 2019. našlo se šestoro okrivljenih za organizovanje i pomoć u izvršenju likvidacije lidera GI SDP. Ta optužnica je na osnovu odluke kosovskog Apelacionog suda, koji je usvojio žalbe odbrane optuženih, krajem septembra 2020. vraćena specijalnom tužilaštvu na ponovni postupak.

Specijalno tužilaštvo u Prištini, kako je saopštila ta institucija, 2. decembra 2020. godine Specijalnom odeljenju prištinskog Osnovnog suda predalo je optužnicu zbog pomaganja izvršiocima i prikrivanja tragova u slučaju ubistva Olivera Ivanovića protiv pripadnika kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljka Spasojevića i Radeta Basare, kao i Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Marka Rošića i Silvane Arsović.

U optužnici sa kraja 2019, koju je Apelacioni sud u Prištini vratio na ponovni postupak, kosovsko Specijalno tužilaštvo navelo je da iza ubistva Olivera Ivanovića stoji, kako se navodi u toj optužnici, kriminalna grupa koju kontroliše Milan Radoičić, potpredsednik stranke Srpska lista na Kosovu. On nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice, uz obrazloženje pravosuđa da zakon propisuje da osumnjičeni mora da bude saslušan pre nego što bude optužen.

U međuvremenu je u novembru 2020. godine podignuta i treća optužnica jer je Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštvu optužnicu na dopunu a nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Međutim, pripremno ročište na osnovu nove optužnice do sada je dva puta odloženo.

XS
SM
MD
LG