Biznis Vesti
VAKCINA, PA NA PUTOVANJE? Evo šta o tome misli Svetska zdravstvena organizacija

VAKCINA, PA NA PUTOVANJE? Evo šta o tome misli Svetska zdravstvena organizacija

Vanredni odbor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je državama savetovao da ne uslovljavaju međunarodna putovanja dokazima o vakcinaciji ili imunitetu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
odlazak shutterstock 585257981 Foto: shutterstock
odlazak shutterstock 585257981

Odbor s 19 nezavisnih stručnjaka održao je svoj šesti sastanak u godinu dana pod predsedanjem Francuza Didiera Houssina, u vreme dok se broj umrlih od kovida-19 približava broju od dva miliona, prenosi Seebiz.

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih naroda, stoji u saopštenju organizacije, a prenosi agencija Rojters.

"U ovom trenutku za međunarodna putovanja nemojte uvoditi obavezu dokaza o vakcinaciji ili imunitetu jer i dalje ima ključnih nepoznanica o delotvornosti vakcina u smanjivanju transmisije, a vakcine nisu u potpunosti dostupne", rekao je odbor WHO-a.

"Dokaz o vakcinaciji ne sme izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mera za smanjenje rizika zaraze tokom putovanja“, dodaje se.

Odbor je pozvao države da prate pojavljivanje novih sojeva poput onih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kako bi procenile delotvornost vakcina, lekova i dijagnostičkih testova.

Pročitajte još

WHO poziva i na slanje tehnologija siromašnijim državama kako bi se ubrzala svetska proizvodnja vakcina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je u petak inicijativu grčkog premijera Kriakosa Micotakisa, koji je predložio uspostavu potvrde o vakcinaciji na nivou EU-a kako bi se obnovila prekogranična putovanja unutar EU.

"Pozdravljam tu inicijativu. Te potvrde moraju biti uzajamno priznate i standardizovane", rekla je.

Postoji bojazan da bi uvođenjem takvih potvrda moglo doći do diskriminacije osoba koje nisu ni imale pristup vakcini.

Fon der Lajen kaže da se to može rešiti kombinacijom tih potvrda i negativnim testom na kovid 19.