Kolektivna tužba protiv Amazona: "Naduvavali" cene?

Čitaoci u nekoliko američkih saveznih država podigli su kolektivnu tužbu protiv maloprodajnog internetskog džina Amazona.

Svet

Izvor: index.hr

Subota, 16.01.2021.

09:35

Kolektivna tužba protiv Amazona:
Foto: Depositphotos, wolterke

Kako tvrde, Amazon je u dogovoru sa skupinom izdavača "naduvavao" cene e-knjiga.

U tužbi se tvrdi da su Amazon i izdavačke kuće "Penguin Random House", "Hachette", "HarperCollins", "Macmillan" i "Simon & Schuster" dogovarali cene e-knjiga, zbog čega su ih potrošači plaćali skuplje pri kupovini na drugim platformama.

Oko 90 odsto e-knjiga prodaje se putem Amazona, najvećeg američkog prodavca, ističe se u tužbi koju je podnela advokatska kancelarija Hagens Berman, prenosi Index.

Sličnu je tužbu advokatska kancelarija 2011. podnela i protiv "Apple Inca" i "velike petorke", takođe zbog sumnje da su dogovarali cene e-knjiga.

Amazon nije želeo za Rojters da komentariše informaciju o tužbi.

U sredu je savezna država Konektikat objavila da je pokrenula istragu protiv Amazona zbog sumnje da je kršio ravnopravnu tržišnu utakmicu u poslovanju s prodajom digitalnih knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: