Amerikancima bitna zemlja porekla vakcine 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

Mnogi Amerikanci gaje oprezni optimizam kada je reč o ulozi vakcine u okončanju pandemije.

Rezultati nedavnog ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da 29 do 37 odsto Amerikanaca planira da odbije da se vakciniše protiv virusa korona, preneo je theconversation.com.

Prema procenama epidemiologa, da bi se zaustavilo širenje virusa, potrebno je da čak tri četvrtine Amerikanaca razvije imunitet na virus koronu tako što će ili preležati kovid 19 ili vakcinacijom.

Kako se navodi u tekstu Meta Mota, asistenta na političkim naukama na Univerzitetu Oklahoma, koji se poziva na novu studiju, najveća je verovatnoća da će Amerikanci hteti da se vakcinišu onda kada vakcina bude proizvedena u SAD, kada se bude primala u jednoj dozi i bude bila 90 odsto efikasna sa manje od jedan odsto šansi za postojanje nekih nuspojava i kada bude prošla kroz proces od godinu dana usavršavanja.

Kako se navodi, čak i u ovim idealnim uslovima verovatnoća da se prosečan ispitanik u studiji vakciniše iznosi samo 68 odsto.

To ukazuje da će mnogi Amerikanci možda odbiti da se vakcinišu, čak i kada vakcina bude zadovoljavala njihova očekivanja.

Od kada je u SAD izdata dozvola po hitnom postupku za upotrebu Fajzer i Moderna vakcina, počela je vakcinacija zdravstvenh radnika na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije i najugroženijih grupacija.

Međutim, istraživanje javnog mnjenja pokazuje da znatan broj Amerikanaca okleva da se vakciniše.

Iz tih razloga mnogi istražitelji, dodaje se u tekstu, pokušavaju da utvrde zašto je kod nekih Amerikanaca veća verovatnoća da odbiju vakcinaciju nego kod drugih.

I akademska istraživanja i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su žene u odnosu na muškarce i Afroamerikanci u odnosu na bele Amerikance skloniji da odbiju da se vakcinišu.

Odbijanje vakcine je, takođe, odraz i političkih neslaganja jer ima tendencija da pojedini ne žele da se vakcinišu jer im se ne dopada način na koji političari govore o pitanjima u vezi s cepivom.

Manji broj studija se, međutim, bavi pitanjem da li same karakteristike vakcine možda utiču na želju za vakcinacijom.

Met Mot je napravio studiju na osnovu onlajn ankete u kojoj je 990 odraslih Amerikanaca rangiralo na skali od jedan od deset svoje namere da se vakcinišu, u zavisnosti od hipotetičkih vakcina koje su proizvedene u različitim zemljama (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina ili Rusija); efikasnosti u sprečavanju širenja infekcije (50, 70 ili 90 odsto); neophodnih doza za vakcinaciju (da li jedna ili dve doze); tipa vakcine (mRNA vakcina nasuprot standardnoj vakcini); dužine procesa u kojem je vakcina napravljena (devet, 12 ili 15 meseci) i šansi za nuspojave kao što je upala ubodnog mesta, drhtavica i groznica (jedna u sto, jedna u deset ili jedna u dva).

Rezultati su pokazali da na želju Amerikanaca da se vakcinišu slabo utiče tip antigena koji se koristi u cepivu.

Osim toga, ispostavilo se da je porast želje za vakcinacijom cepivima čiji je proces proizvodnje trajao više od godinu dana i koje bi se davale u jednoj dozi neznatan, samo dva odsto u oba slučaja, što su dobre vesti, s obzirom da se Fajzer i Moderna vakcine primaju u dve doze i da je za njihovu upotrebu izdata dozvola u jednoj kalendarskoj godini.

Ono što je, međutim, manje ohrabrujuće jeste to da među Amerikancima postoji manja tendencija da se vakcinišu kandidatima za cepiva koja su proizvedena izvan SAD.

Želja za vakcinacijom opada za 21 odsto kada je reč o vakcini koja je proizvedena u Kini, za 18 odsto vakcinom iz Rusije i za šest odsto onom iz Ujedinjenog Kraljevstva, što jeste problem jer su glavne vakcine-kandidati, kao što je ona Astra Zeneke, proizvedene izvan SAD.

Amerikanci takođe preferiraju vakcine koje su najmanje 90 odsto efikasne u odnosu na one koje su efikasne 70 odsto (želja za vakcinacijom po ovom kriterijumu opada za pet odsto) ili 50 odsto (smanjenje od 11 odsto).

U završnoj fazi kliničkog testiranja se pokazalo da su i Fajzer i Moderna vakcine 90 odsto efikasne.

S druge strane, Astra Zeneka vakcina je efikasna samo 70 odsto.

Nuspojave im veoma bitne

Ispitanici iz ankete su, takođe, rekli da preferiraju vakcine kod kojih je zabeleženo najmanje nuspojava, što bi, kako se navodi, mogao da bude problem, pošto se pokazalo da je više od polovine učesnika kliničkih ispitivanja Fajzer vakcine osetilo u izvesnoj meri zamor dok je više od trećine imalo drhtavicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari