Kina osudila SAD

Kina je osudila odluku američke vlade koja je stavila devet kineskih kompanija na takozvanu "crnu listu" zbog navodnih veza sa kineskom vojskom.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 16.01.2021.

09:05

Kina osudila SAD
Foto: Depositphotos, gioiak2

Me]u kompanijama su i proizvođač aviona Komak i proizvođač pametnih telefona Šaomi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen je na konferenciji za novinare da će Kina preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Džao je rekao da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa generalizovala koncept nacionalne bezbednosti, zloupotrebila nacionalnu moć i u više navrata potisnula kineske kompanije bez ikakvog razloga, čemu se Kina čvrsto protivi.

Prema njegovim rečima, akcije SAD prekršile su principe tržišne konkurencije i međunarodna ekonomska i trgovinska pravila, što ometa normalnu ekonomsku, trgovinsku i investicionu saradnju između Kine i SAD, prenosi Međunarodni kineski radio.

Džao je istakao da Trampova administracija još jedanput svetu pokazuje šta je unilateralizam, šta su dvostruki standardi, i šta je nasilništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: