Stjuart Bingam (©Reuters)
Stjuart Bingam (©Reuters)

Šampion lovi Tigra

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.01.21. | 08:01

U prvom polufinalnom meču Mastersa snage će odmeriti branilac titule i mlađani Kinez

U lov na tigrove obično se ide s puškom u ruci. Međutim, snukeraši u svojim šakama drže drugačije oružje – takove – a čiji će biti ubojitiji i odvesti svog držaoca u finale turnira iz najvišeg ranga u ovom sportu, Mastersa koji se održava u Milton Kinsu, znaće se u kasnim poslepodnevnim časovima, pošto svoj duel okončaju branilac trofeja iz prošle godine, Englez Stjuart Bingam, i 20-godišnji predstavnik mlađeg društva, Kinez Bingtao Jan.

Iako ove godine nije svrstavan u red najvećih favorita za osvajanje trona, domaći takmičar je iskoristio svoju šansu, s tim što mu je današnji rival indirektno pomogao "lomljenjem" takmičarskog kostura, jer je već na startu takmičenja Kenguru Nilu Robertsonu, jednom od glavnih pretendenata na masters presto u torbu ubacio povratnu kartu za Melburn, uz to je u prvom kolu eliminisan još jedan jak štih svetskih bukmejkera Mark Selbi (Engleska), aktuelnom prvaku se iz tog razloga otvorio put u pretposlednju rundu.

Izabrane vesti

Sigurna pobeda protiv Tajlanđanina Un Nua u početnom kolu 47. Mastersa, potom i eliminacija Šona Marfija (6:3), učinila su od 12. snukeraša sa svetske rang liste konkurenta za odbranu titule prvaka na ovoj smotri. Pošto u tekućoj sezoni nije osetio slast polufinalnih bitaka, bivši golfer je konačno počeo da pogađa rupe.

Bingtao Jan (©Shutterstock)Bingtao Jan (©Shutterstock)

S druge strane, mlađani Kineski tigar, kako glasi Janov nadimak, došao je na ovo okupljanje najboljih svetskih snukeraša sa nešto jačim čeljustima od svog suparnika u polufinalu, pošto se ove sezone dvaput našao u četvrtfinalu većih turnira (Evropski masters i Severnoirski open), mada je, gledajući celokupnu karijeru obojice igrača, predstavnik najmnogoljudnije zemlje na planeti tigrić u odnosu na Bingama.

No, možda će baš "mleko" kojim se hranio pobeđujući u neizvesnim završnicama Robertsona u 1. kolu, a onda i Stivena Megvajera, oba puta rezultatom 6:5, ojačati njegove čeljusti, pa će u Muzeju porcelana, koji krasi njegov rodni grad Zibo, vrlo brzo osvanuti i figura s likom ovog mladića ili, što bi po njega bilo još bolje, statua s peharom osvajača Mastersa ispod koje bi pisalo Janovo ime.

S obzirom da je međusobni skor na njegovoj strani (4:3), dobio je i prvi i do sada poslednji odigrani meč protiv Bingama, uz to na ovogodišnjem Mastersu ima ostvaren veći trocifeni brejk od Engleza (141:133), pa nema sumnje da Tigrova koža neće biti jeftino prodata.

Opijumski ratovi su se odavno zbili, dobili su ih Englezi, sad je na redu snukeraški.

Ko će pobediti?

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

Bingtao JanSnukerStjuart BingamMark Selbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara