Oliver Ivanović - tri godine bez imena ubica i nalogodavaca

I treća godišnjica ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića proteći će bez otkrivenih ubica i nalogodavaca.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

08:00

Oliver Ivanović - tri godine bez imena ubica i nalogodavaca
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine oko 8 časova ujutro ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Obdukcija je pokazala da je pogođen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka".

O ubistvu jednog od lidera Srba na Kosovu i Metohiji pokrenute su dve istrage - jednu vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo, a drugu Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije.

Jedan od glavnih problema u ovom slučaju predstavlja upravo to što ne postoji saradnja Beograda i Prištine o istrazi.

Beogradu uskraćen pristup dokazima

Foto: EPA-EFE/STRINGER
Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kazao je da Beograd od Prištine nije dobio orignalne čaure metaka kojima je Ivanović ubijen već - plastične kopije.

Hiljade dopisa srpsko tužilaštvo je zato poslallo Prištini, kako je rekao Stefanović, tražeći čaure sa lica mesta.

Beograd nije izlazio sa otvorenim informacijama o istrazi, mada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare rekao da Beograd ima i ime ubice.

"Albanci ga nemaju. Imamo kompletno sačinjenu priču sa motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac. Zbog različitih stvari i nedostataka DNK analize, snimaka i plastičnih člaura ne možemo da imamo materijalne dokaze, ali ćemo nastaviti da radimo. Mi imamo sve potkrepljeno fotografijama i pokušaćemo da dođemo do materijalnih dokaza. Istraga se nikada neće prekidati dok ne dođemo do ubica", rekao je Vučić 2019. godine.

Prema njegovim rečima, Beograd je kao vezu sa ubistvom Ivanovića otkrio da je Fljorin Ejup iz Kosovske Mitrovice pre ubistva Ivanovića otišao put Tirane, do aerodroma Rinas.

"On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je ona osoba koja je podmetnula bombu pod autobus 'Niš-ekspresa'", naveo je Vučić.

U kontekstu istrage o ubistvu Ivanovića pomenuto je i ime Nedžmedina Zekaja, koji je, prema navodima, u međuvremenu promenio ime u Liraj Zekaj.

"Zekaj je na dan ubistva bio u Kosovskoj Mitrovici", naveo je Vučić.

Priština za ubistvo tereti Srbe

Foto: EPA-EFE/ Djordje Savic
Kosovsko Specijalno Tužilaštvo vodilo je paralelni proces, a zbog ubistva više puta je saslušavana najbliža saradnica Ivanovića, Silvana Arsović, zbog toga što kamere video nadzora na kancelariji Građanske inicijative, ispred koje je Ivanović ubijen, nisu radile u trenutku ubistva.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu 2. decembra 2019. godine za ubistvo Ivanovića, a osumnjičeni su policajci Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara, kao Marko Rošić, koji ima policijski dosije, ali i Silvana Arsović.

Spasojević je navodno pomogao počiniocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije, Marković je pozvao policajca iz Srbije koji mu je naredio da ukloni čaure sa lica mesta.

Marko Rošić sumnjiči se zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice, kao i fotografije automobila iz Ivanovićevog telefona.

Zbog sumnje da je pomagao i organizovao grupu za ubistvo Ivanovića Priština je izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste.

Osim trojice pomagača, policija nije uspela da "otkrije" ko je izvršilac, niti nalogodavac ubistva.

Obeležavanje godišnjice na dva mesta

EPA/Djordje Savic
Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zbog toga se godišnjica njegovog ubistva obeležava u Kosovskoj Mitrovici ispred kancelarije ispred koje je ubijen, kao i na Ivanovićevom grobu u Beogradu.

Supruga ubijenog Ivanovića Milena Popović rekla je uoči treće godišnjice ubistva da ne gubi nadu da će ubice biti probađene i najavljuje da će ubuduće biti direktnije uključena u proces otkrivanja počinilaca.

"U mom životu sada je najvažniji cilj da budu pronađeni nalogodavci i izvršioci Oliverovog ubistva. Ovlastila sam advokata da prati proces u Prištini. Tražićemo da nam tužilaštvo dostavi svu dokumentaciju o predmetu, a prisustvovaću i prvom sledećem ročištu. Nadam se da ćemo svi mi, koji smo Olivera voleli i poznavali, učiniti sve što možemo da njegove ubice budu otkrivene", rekla je ona.

Ko je bio Oliver Ivanović

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Oliver Ivanović bio je inženjer mašinstva, ekonomista, humanitarac i političar sa Kosova i Metohije, kao i lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

Rođen je 1. aprila 1953. godine u mestu Rznić kod Dečana.

U periodu od 1999. do 2001. godine bio je predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća. Nakon toga je obavljao funkciju šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. do 2012. godine bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Bio je član partije Demokratska alternativa koja je kasnije transformisana u Socijaldemokratsku partiju. Nakon toga je osnovao Građansku inicijativu "Sloboda demokratija pravda" na čijem čelu je bio do svoje smrti.

U prištinskom pritvoru proveo tri godine


Zbog optužnice za ratne zločine koju je Tužilaštvo Kosova podnelo protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba u pritvoru je proveo tri godine.

U januaru 2016. godine donesena je prvostepena presuda kojom je osuđen na devet godina zatvora. Advokati su uložili žalbu, a Apelacioni sud je naložio da se postupak ponovi. 24. aprila 2017. godine pušten je da se brani sa slobode, a samo nekoliko meseci kasnije zapaljen mu je automobil. Na Lokalnim izborima iste godine se kandidovao za gradonačelnika Kosovske Mitrovice. Pobedu je odneo kandidat Srpske liste.

Kako tvrde njegovi saradnici, Ivanovićeva misija na Kosovu i Metohiji je bila mirovna. Zahvaljujući svom integritetu i govorima u kojima je naglašavao važnost dijaloga, poštovali su ga i Srbi i Albanci, ali i predstavnici međunarodnih organizacija.

Iza sebe je ostavio petoro dece, sinove Nikolu, Janka, Žarka i Bogdana, kao i ćerku Kiaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: