Košarkaši Zvezde izgubili od Valensije 1Dejan Davidović Foto: FoNet/Evroliga

Jedan dobar pa tri loša poteza, upravo su takvi bili manevri crveno-belih na večerašnjem gostovanju Valensiji u 20. kolu Evrolige.

Rutinski, čini se prelako, u potpunoj defanzivnoj diskomunikaciji, košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi evroligaški poraz od Valensije, ali ovosezonski 13. posle kojeg su samo zacementirali poziciju pri samom dnu tabele (91:71).

I bez odsutnih Dubljevića i Prepelića, košarkaši Valensije pokazali su takav napadački arsenal kojim bi „izbušili“ i znatno kvalitetniju odbranu od one koju su demonstrirali crveno-beli. Ni izostanci Lojda i Simonovića ne mogu ublažiti utisak da puleni Dejana Radonjića nisu dorasli evroligaškim izazovima od starta sezone. Samo u dva napada crveno-beli su imali jasan protok lopte koji se završio pogođenim šutevima za tri poena kapitena Lazića. Rotirao je Radonjić na pleju, čak trojicu organizatora igre promenio je u prvoj četvrtini, ali organizacijski gotovo da ništa nije viđeno u Valensiji.

Naspram protivničke 22 timske asistencije, 11 Zvezdinih deluju kao odnos „vukovca“ i đaka sa prosečnom ocenom tri na prijemnom iz matematike. O kakvoj je razlici reč jasnije je na primerima viđenim tokom same utakmice. Valensija je prvih devet poena na meču ubacila posle četiri timske asistencije; za samo 1:42 u drugoj četvrtini ostvarila je tri uspešna dodavanja i na poluvremenu ih je imala čak 15.

Nikola Kalinić, kao nisko krilo imao ih je sedam u prvih 20 minuta i upravo je bivši košarkaš Zvezde bio ključni faktor ubedljivog trijumfa Valensije. Na perimetru, crveno-beli gotovo da nikoga nisu znali da sačuvaju. Na poluvremenu su primili 49 poena i osim treće deonice, defanzivno zaista nisu ličili na ozbiljan tim. Hol je jedini, u ograničenoj minutaži, sekvencijalno uspeo da ubrza igru i asistira za lake poene O Brajanta i Radanova, koji je sinoć imao par odličnih poteza, prodora do samog obruča, racionalno šutirajući iz igre (3/4 za dva, 0/1 za tri). I sa toliko propusta u igri, Zvezda je uspevala da se približi rivalu; u trećoj deonici je u par navrata prilazila na pet poena zaostatka, ali se i u tom periodu video manjak alternativnih rešenja. Čak sedam od uvodnih osam napada rešavao je O Brajant; uprkos datih šest poena, ukupno 21, što ga je učinilo najefikasnijim akterom meča, Amerikanac je toliko grešio do kraja utakmice da je anulirao apsolutno sve što je dobro uradio (šest izgubljenih lopti).

Zvezda je večeras izgubila čak 17 lopti, Kolom ih je sam prodao četiri i kada se na to nadograde teško opisivi defanzivni propusti, kako u igri jedan na jedan, tako i na blokadama od lopte, protrčavanjima, uručenjima, debakl od 20 razlike, personifikovan u primljenom 91 poenu deluje logičan, ujedno i deprimirajuće jer se ništa, maltene, nije promenilo od povratka Radonjića a vreme prolazi…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari