Najnovije vesti
Vesti Svet
Moskva bira oružje za bitku: Navaljni se vraća u Rusiju, a to znači samo jedno - NEVOLJU ZA PUTINA

Moskva bira oružje za bitku: Navaljni se vraća u Rusiju, a to znači samo jedno - NEVOLJU ZA PUTINA

Pet meseci nakon trovanja lider ruske opozicije Aleksej Navaljni vraća se u Rusiju. Za ruske vlasti njegov povratak predstavlja samo jedno - nevolju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
putin navaljni kombo RAS Tanjug AP Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija
putin navaljni kombo RAS Tanjug AP

Poslednji put kada je avion koji je prevozio Alekseja Navaljnog sleteo na rusko tlo, ruski opozicioni lider je bio u nesvesti i piloti su morali da hitno slete na najbliži aerodrom da bi mu spasili život.

Pet meseci kasnije, nakon čudesnog oporavka, lucidni Navaljni planira da se ove nedelje ukrca na let za Moskvu koji će ga vratiti u zemlju u kojoj je pretrpeo skoro fatalan napad.

- Završio sam u Nemačkoj, na odeljenju za intenzivnu negu, iz jednog razloga: pokušali su da me ubiju. Rusija je moja zemlja, Moskva je moj grad, nedostaje mi - rekao je Navaljni u objavi na Instagramu najavivši svoj dolazak na moskovski aerodrom Vnukovo ovog vikenda.

Aleksej Navaljni
Foto: Sergei Ilnitsky / EPA;
Aleksej Navaljni

Za Navaljnog povratak u Rusiju iz Nemačke, gde je bio podvrgnut lečenju od trovanja vojnim nervnim agensom novičokom, istovremeno predstavlja lični rizik i političku korist. Važno je istaći da je on odlučio da leti nazad aviokompanijom zvanom „Pobeda“.

Za ruske vlasti, međutim, njegov povratak ne predstavlja ništa drugo do nevolje na početku važne izborne godine - nevolje koje su se nadali da će izbeći nagomilavanjem zakonskih prepreka za Navaljnog i njegovu pratnju.

Poslednja od tih prepreka bila je u januaru, kada je ruska kaznena služba zatražila od suda da presudi da je Navaljni prekršio uslove uslovne kazne boravkom u Nemačkoj.

U izjavi od četvrtka, dan nakon objave Navaljnog na Instagramu, ruska kaznena služba obećala je da će učiniti "sve što je moguće" da ga pritvori po povratku u Rusiju. Radi se o očiglednom upozorenju: ostani gde si ili ćeš snositi posledice.

Prst uprt u Putina

Čini se da je to upozorenje - ili pretnja – naišlo na zid. Kao ruski političar broj 2 nakon predsednika Vladimira Putina, Navaljni je svoj brend izgradio na odbijanju da bude zastrašen.

Pokušaj ubistva trovanjem ga je samo još više inspirisao i naterao ga je da preusmeri strelice na sam vrh ruske piramide moći.

Od trenutka kada se u septembru probudio iz medicinski izazvane kome u berlinskoj bolnici Šarite, Navaljni je optužio Putina da lično stoji iza napada (što je ruski predsednik negirao). I nije se tu zaustavio. Prošlog meseca, nadovezujući se na istragu novinarskog kolektiva Belingket, Navaljni je nasamario čoveka za koga je tvrdio da radi za Federalnu službu bezbednosti (FSB), nateravši ga da prizna navodnu umešanost bezbednosnih službi u njegovo trovanje. Jutjub snimak njihovog razgovora je pregledan više od 22 miliona puta.

- Niko već dugo, dugo nije ponižavao FSB na ovaj način - ako je ikada. Njegov povratak će se protumačiti kao izričit izazov, nema sumnje da će želeti da ga sklone - rekao je politički komentator Konstantin Gaze.

Vladimir Putin
Foto: MICHAIL KLIMENTYEV, sputnik-kremlin pool / EPA;
Vladimir Putin

Postoje i drugi razlozi osim osvete zbog kojih vlasti žele da Navaljni ostane po strani. Ove jeseni Rusi bi trebalo da glasaju za novi parlament koji će služiti tokom takozvane tranzicije vlasti uoči kraja Putinovog predsedničkog mandata 2024. Stručnjaci nisu sigurni šta će uslediti - da li će Putin odlučiti da zadrži predsedničko mesto ili će da imenuje naslednika, a da istovremeno zadrži moć? Kakva god bila željena opcija, Kremlj će želeti potpunu kontrolu nad procesom.

Uoči tih izbora - i usred ekonomskog pada zbog pandemije korona virusa - komentatori su ukazali na opipljive akcije vlasti protiv onih koji bi mogli da iskažu nezadovoljstvo. U te akcije spada i ubrzano donošenje zakona krajem prošle godine koji omogućava da pojedinci budu označeni kao „strani agenti. ” Navaljnijeva strategija „pametnog glasanja“ protiv vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, koje koordiniše protestne glasove kako bi izazvali njihove najveće kandidate, kao i njegova sposobnost da organizuje velike ulične proteste, prete da zakuvaju čorbu Kremlju.

Pročitajte još

Teorije zavera

U Rusiji postoji tradicija prema kojoj se disidenti vraćaju u domovinu. Ponekad su - poput Vladimira Lenjina 1917. godine – bili trijumfalni. Ali tu je i slučaj Mihaila Hodorkovskog, nekada najbogatijeg čoveka Rusije, koji se vratio u Rusiju 2003. samo da bi proveo deceniju iza rešetaka.

Stoga nije iznenađujuće da se pojavila poplava spekulacija o tome kako će ruske vlasti osujetiti dolazak Navaljnog.

Teorije su se kretale od konvencionalnih (Navaljnom bi moglo da bude odbijeno ukrcavanje na avion pod izgovorom ograničenja zbog pandemije ili bi ga zadržali na pisti i stavili u kućni pritvor) do neobičnih (aviokompanija bi mogla da se ugasi, njegov let otkaže ili čudna snežna oluja da se iskoristi se kao izgovor za preusmeravanje aviona).

Ove spekulacije otkrivaju opšti osećaj bezakonja nakon leta u toku kog su uvedene ustavne reforme koje omogućavaju Putinu da ostane na vlasti nakon 2024. godine, i u toku koga je otrovan Navaljni.

- Ako smo ranije shvatili da Navaljni može biti zatvoren u bilo kom trenutku, sada imamo na umu scenario da bi mogao biti ubijen - rekao je Ilja Jašin, opozicioni političar i bliski Navaljnijev saveznik za televizijski kanal Dožd.

Štaviše, većina komentatora slaže se da politički nemiri u Sjedinjenim Državama uoči inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena idu na ruku Kremlju odvlačenjem međunarodne pažnje od Rusije.

Pročitajte još

Vozovi spremni za sudar

Verovatno s namerom da spreči svoje momentalno hapšenje, Navaljni je pozvao svoje pristalice da ga sačekaju na aerodromu u Rusiji u nedelju.

Velika izlaznost mogla bi da ubedi vlasti da se uzdrže - bar privremeno. Pa opet, slaba izlaznost mogla bi da se Navaljnom obije o glavu i ubedi ljude u vladi da će kaznene mere protiv opozicionog političara proći bez velikih protesta. Anketa nezavisnog centra Levada krajem prošle godine pokazala je da je manje Rusa verovalo da iza trovanja stoji Kremlj od onih koji sumnjaju na Zapad - ponavljajući tvrdnje samog Kremlja o stranoj zaveri. Većina Rusa, međutim, bila je ravnodušna ili je verovala da je celo trovanje inscenirano.

Međutim, vlasti moraju pažljivo da planiraju poteze: zatvaranje Navaljnog bi moglo da od njega napravi „mučenika“ i da bude interpretirano kao znak slabosti.

Ali ostavljanje Navaljnog da slobodno šeta praktično garantuje da će predstavljati smetnju. Dok odlučuju kako će odgovoriti na tu zagonetku, ruske vlasti su poput lika u borbenoj video igri, primorane da odaberu oružje pre nego što uđu u bitku, piše Politiko.

- Postoji milion različitih opcija kako će se to odigrati, ali nedelja će nesumnjivo biti vrlo oštar početak političke sezone - rekao je Gaze.

Jedno je sigurno, u nedelju će svet pomno pratiti dešavanja u Rusiji.

- Situacija sa Navaljnim je vrlo slična onoj gde dva voza jure jedan prema drugom, osuđeni na sudar. Biće mnogo žrtava - rekla je politička analitičarka Tatjana Stanovaja.