Dostupni linkovi

EU: Neprihvatljivo smanjenje isporuka vakcina, Turska i Kina prednjače u imunizaciji



Pojedine članice EU dobijaju manje od očekivanih doza vakcina protiv korone virusa, jer američka farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) i nemačka Bajontek (BioNTech) usporavaju isporuke, dok Turska, Kina i Indonezija prednajče u vakcinisanju u nastojanju da suzbiju pandemiju, prenosi Rojters.

Šest zemalja EU opisalo je kašnjenje kao neprihvatljivo dodajući da to utiče na kredibilitet čitavog procesa vakcinacije.

Isporuka vakcine u Evropsku Uniju, koju je razvio Fajzer sa nemačkim partnerom Bajontek, počela je krajem decembra. Američka biotehnološka kompanija Moderna započela je isporuke ove sedmice.

Ipak, oko trećina od 27 vlada EU navela je u sredu na video konferenciji ministara zdravlja "nedovoljne" doze, rekla je Rojtersu osoba koja je prisustvovala virtuelnom sastanku.

U pismu upućenom u petak, šest vlada EU zatražilo je od Evropske komisije da izvrši pritisak na Fajzer-Bajontek „da osigura stabilnost i transparentnost blagovremene isporuke vakcina“.

„Ova situacija je neprihvatljiva“, navodi se u pismu u koje je Rojters imao uvid, a potpisali su ga ministri zdravlja Švedske, Danske, Finske, Litvanije, Letonije i Estonije. „To ne samo da utiče na planirane planove vakcinacije, već smanjuje i kredibilitet tog procesa.“

Predsednica komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) rekla je da je razgovarala sa Fajzerom i da je uverena da će predviđene količine biti isporučene u prvom kvartalu 2021.

Fajzer je saopštio da će biti privremenog uticaja na isporuke od kraja januara do početka februara zbog promena u proizvodnji u cilju njenog povećanja.

"Iako će ovo privremeno uticati na isporuke u pomenutom periodu, to će obezbediti značajan porast doza dostupnih pacijentima krajem februara i u martu," navode u ovoj kompaniji.

Nemačko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je Fajzer obavestio Evropsku uniju da će privremeno smanjiti isporuke zbog građevinskih radova u svom pogonu u belgijskom gradu Purs.

Belgijske vlasti su objavile da očekuje da će u januaru dobiti samo oko polovine planiranih doza vakcine ove kompanije.

Litvanija je navela da joj je ove nedelje rečeno da će se zalihe prepoloviti do sredine februara.

Fajzer i Bajontek su potpisali dva ugovora sa EU za isporuku do 600 miliona doza ove godine.

Dogovoreno je da dostave 75 miliona doza u drugom tromesečju i više kasnije tokom godine.

Moderna se obavezala da će isporučiti 10 miliona doza do kraja marta i po 35 miliona u drugom i trećem kvartalu.

Još 80 miliona doza takođe treba da se dopremi ove godine, ali za sada se ne zna kada tačno.



Turska ubrzava vakcinaciju

U međuvremenu, Turska, koja nije članica EU, saopštila je da je više od 500 hiljada građana dobilo vakcinu kineske kompanije Sinovak Bajotek (Sinovac Biotech) u prva dva dana kampanje, što je među najbržim poduhvatima na svetu.

"Mi smo iskusna zemlja u sprovođenju nacionalnih programa vakcinacije ... Zajedno ćemo dobiti bitku sa pandemijom," napisao je na Tviteru ministar zdravlja Fahretin Koca.

Turska je prvog dana svog programa u četvrtak vakcinisala više ljudi nego Francuska za skoro tri nedelje.

Kina je zbog rasta broja zaraženih primorana da ubrza vakcinaciju svog stanovništva iako izvozi milione doza u druge zemlje, uključujući Tursku, Indoneziju i Brazil.

U prvih devet dana januara u Kini je vakcinisano oko 4,5 miliona građana, što je trostruko više nego od jula od novembra, pokazuju Rojtersovi proračuni na osnovu zvaničnih podataka. Do 13. januara dato je više od 10 miliona doza.

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) objaviće u petak svoj plan za pojačavanje vakcinacija nakon prvobitnog programa Trampove administracije, koji je nazvao "sumornim neuspehom".

Bajden je obećao da će biti vakcinisano 100 miliona Amerikancima tokom prvih 100 dana njegove administracije.

XS
SM
MD
LG