GREŠKOM BACIO DISK KOJI ČUVA BITKOINE SADA VREDNE 280 MILIONA DOLARA: Britanac 7 godina očajnički traži pristup deponiji! (VIDEO)
Foto: Screenshot

maler

GREŠKOM BACIO DISK KOJI ČUVA BITKOINE SADA VREDNE 280 MILIONA DOLARA: Britanac 7 godina očajnički traži pristup deponiji! (VIDEO)

Planeta -

Britanac koji je slučajno izbacio hard disk na kome je bila bitkoin, ponovo poziva lokalne gradske vlasti da mu dozvole da ga traži na lokaciji deponije.

Džejms Hovels, 35-godišnji IT inženjer iz Njuporta u Velsu, kaže da je odbacio uređaj dok je raščišćavao svoj dom 2013. godine. Tvrdi da je imao dva identična tvrda diska za laptop i da je greškom povezao onaj koji sadrži kriptografski " privatni ključ "potreban za pristup i trošenje njegovih bitkoina.

Nakon svih ovih godina, Hovels je i dalje uveren da će uspeti da oporavi bitkoine. Iako je spoljni deo čvrstog diska možda oštećen i zarđao, on veruje da je staklena ploča iznutra još uvek netaknuta.

"Postoji velika šansa da je ploča unutar pogona i dalje netaknut", rekao je za CNBC. "Stručnjaci za oporavak podataka bi tada mogli ponovo da izgrade drajv ili da pročitaju podatke direktno sa ploče."

Houels kaže da je imao 7.500 bitkoina koji bi po današnjim cenama vredeli preko 280 miliona dolara. Kaže da bi jedini način da mu se vrati bio putem tvrdog diska koji je bacio u smeće pre osam godina.

Ali treba mu dozvola lokalnog veća za pretragu smetlišta za koje smatra da sadrži izgubljeni hardver. Deponija nije otvorena za javnost i ometanje poseda smatralo bi se krivičnim delom.

Ponudio je da 25% od ukupnog iznosa, vrednog oko 70,8 miliona dolara, donira "Covid Relief Fund-u" za svoj rodni grad ako uspe da iskopa čvrsti disk. Takođe je obećao da će projekat iskopavanja finansirati uz podršku neimenovanog živog fonda.

Ali gradsko veće Njuporta do sada je odbilo njegove zahteve za pregledom deponije, pozivajući se na zabrinutost za životnu sredinu i finansiranje. I ne čini se da će lokalni zvaničnici uskoro krenuti sa mesta.

"Koliko sam upoznat, oni su već odbili ponudu", rekao je Hovels. "Bez da smo čak čuli naš plan akcije ili bez da smo dobili priliku da predstavimo svoje ublažavanje svojim problemima u vezi sa životnom sredinom, to je jednostavno izgovaranje ne svaki put."

Portparol veća rekao je CNBC-u da je "više puta kontaktiran od 2013. godine o mogućnosti pronalaženja dijela IT hardvera za koji se navodi da sadrži bitkoine", a prvi je bio "nekoliko meseci" nakon što je Hovrls prvi put shvatio da je pogon nestao .

"Savet je u nekoliko navrata rekao gospodinu Hovelsu da iskopavanje nije moguće prema našoj dozvoli za izdavanje dozvole, a samo iskopavanje imalo bi ogroman uticaj na životnu sredinu na okolinu", rekao je on.

"Troškovi iskopavanja deponije, skladištenja i obrade otpada mogli bi nanieti milione funti - bez ikakvih garancija da će ga se naći ili da je još uvek u ispravnom stanju."

Nije teško zamisliti zašto bi Hovels želeo da spasi opremu. Cene bitkoina su porasle u poslednjih nekoliko meseci, dostigavši najviši nivo od blizu 42.000 dolara prošle nedelje pre naglog povlačenja.

Njujork Tajms izvestio je u utorak da je programer u San Francisku zaključan sa 7.002 bitkoina - danas vrednih oko 267,8 miliona dolara - jer je zaboravio lozinku potrebnu za otključavanje malog hard diska koji sadrži privatni ključ digitalnog novčanika.

Kurir.rs/CBNC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track