15. januar  2021. 07.51  →  17.10 | Izvor: Tanjug

Kon: Mere ne bi trebalo popuštati bar do kraja januara

BEOGRAD -

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas da će, uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mere koje su na snazi ostati nepromenjene najverovatnije do kraja januara.

Kon je za Kurir rekao da se u Srbiji još beleži veliki broj zaraženih na dnevnom nivou i da se još ne može govoriti o brzom popuštanju mera.

"Još imamo delom nepovoljnu, a delom nestabilnu situaciju, zavisno od dela Srbije. Beograd još ima blizu 600 novozaraženih na dnevnom nivou. To je visok broj. Dakle, ne možemo govoriti o nekom brzom popuštanju", rekao je Kon.

On je ukazao da treba da se, ukupno gledano, spusti na dvocifren broj da bi uopšte moglo da se govori o tome.

Kon je dodaje da će produženja radnog vremena za neke objekte biti, ali, verovatno, uz žestoko protivljenje medicinskog dela kriznog štaba.

Dodao je da to, ipak, ne očekuje do kraja meseca.

"Jako je važno da, ako se spušta aktivnost virusa, ne dozvolimo ponovno podizanje. Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome", naglašava Kon..

Ukazao je da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".

Za sada nema dokaza da je u Srbiju stigao novi soj virusa

Kon je rekao danas da za sada nema nijednog dokaza da je novi soj virusa stigao u Srbiju.

Kon je, na konferenciji za štampu, upitan da li se radi sekvencioniranje i praćenje pojave novog soja, koji se pojavio prvo u velikoj Britaniji, istakao da sekvencioniranja imamo u Srbiji zahvaljujući, kako je kazao, herojskom veterinarskom institutu u Kraljevu.

Podsetio je da je taj institut uspeo da izoluje i smrtonosni virus H5N1 i da je uspeo i da sekvencionira genom našeg virusa koji cirkuliše.

Kazao je da virusolozi ozbiljno prate situaciju.

"Kao epidemiolog sklon sam da verujem epidemiološkim podacima. Malo je verovatno da ćemo otkriti novi soj pre porasta broja novoobolelih. Ako krene porast onda možemo da razmišljamo da li je uzrok novi soj“, objasnio je on.
Za sada, podvlači, nema nijednog dokaza da je novi soj stigao u Srbiju.

Ako je izdato rešenje obavezan je karantin do kraja

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je lice koje je dobilo meru karantina prilikom ulaska u Srbiji u obavezi da ga sprovede dok ne istekne odgovarajući na pitanje šta je sa građanima koje su došli iz zemalja za koje je sada ukinut obavezan PCR test pre ukidanja.

"Svi koji su se prijavili su u nadzoru i izvršili su svoju obavezu. Karantin je obavezan sve dok ne istekne ta mera“, naglasio je on.

Kon je rekao da ne zna da li će biti dodatnih rešenja po tom pitanju, ali kada da kase se izrekne mera onaj ko je kontroliše sigurno je ne može jednostavno preseći.

Istovremeno je kazao da smatra da to pitanje sigurno ne predstavlja veliki problem.

Pre odabira vakcine, konsultujte se sa izabranim lekarom

Korisnici Gerontološkog u Šapcu inficirani su pre vakcinacije

Zaražavanje u Gerontološkom centru u Šapcu se dogodilo pre vakcinacije korisnika i zaposlenih, tako da su vakcinisani već praktično bili inficirani, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon,povodom toga što je u toj ustanovi zaraženo više od 100 korisnika.

Ukazuje da vakcina, u tom slučaju, ne može da škodi, ali, dodaje, ne može ni da spreči bolest, ako je data vakcina u samom početku.

"Znam da je infekcija praktično ušla nešto ranije, pre vakcinacije, tako da su vakcinisane osobe praktično bile već inficirane. To je nešto što se može dogoditi, ne često, ali to je jedan slučaj", rekao je Kon.

Ističe da postoje žive vakcine koje, ako se daju u samom početku inkubacije, mogu da spreče razvoj virusa, a to u slučaju u Šapcu, kaže Kon, nije slučaj.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da država radi na tome da sačuva domove za stare od virusa korona, te da zbog toga u tim ustanovama postoje rigorozne mere.

"To je jedini mogući način da ih zaštitimo da ne dođemo u situaciju da imamo ozbiljne posledice, jer je to najosetljivija kategorija", rekao je Gojković.

Bez obzira što su građani odabrali određenu vakcinu, do samog čina vakcinacije razgovaraće još jednom sa lekarom i obaviti pregled, ukoliko je to potrebno, kako bi se za njega odabrala prava vakcina, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Na pitanje da li je bilo neophodno dozvoljavati građanima mogućnost da biraju koju vakcinu žele da prime, s obzirom da, na konstataciju novinara, možda ne utiču na sve isto, Kon je ukazao da i u upitniku za prijavu za vakcinaciju postoji pitanje da li je osoba koja se prijavljuje imala određene bolesti.
Dodaje da će se upitnici pregledati i na licu mesta dodatno konsultovati sa lekarom o vakcini.

"Preporučujem svakom da se pre prijave konsultuje sa svojim izabranim lekarom ili lekarom kome veruje", rekao je Kon.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je odluka države bila da ponudi građanima što je moguće veći izbor vakcina, ukoliko bi se, dodaje, desilo da neke vakcine nestane na tržištu, pa da uvek postoji alternativa.

Istakao je da je svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji u skladu sa procedurom i zakonima i apsolutno bezbedna.

"Svaka vakcina koja se registruje u Srbiji je bezbedna i za nju garantuje Agencija za lekove i medicinska sredstva", podvukao je Gojković.

Meni je najbolja ona vakcina koju sam primio

Kon je podsetio je danas da je on primio "Fajzerovu vakcinu" i da je, kako je rekao u šali, njemu najbolje ono što on dobije, odnosno da je zadovoljan onim što ima,pa da mu je, kaže, ta vakcina trenutno i najbolja.

"To ne znači ništa. Da je bila ruska, ja bih primio rusku, da je bila kineska, ja bih primio kinesku", rekao je Kon odgovarajući na pitanje koju bi vakcinu primio i koja je po njemu najbolja.

On je dodao da je potrebno da se što pre izađe iz cele ove situacije sa pandemijom i da se skinu maske, a to će, kaže, moći da dođe u obzir kada se bude sigurno znalo da je kolektivni imunitet visok i kada se brojke spuste ispod dvocifrenog broja.

"Mi smo još prilično daleko, međutim, da je neko rekao pre pola godine da ćemo imati vakcine u januaru, ja bih tvrdio da je nemoguće. Neke stvari se dešavaju brže i nadam se da ćemo još brže izaći iz ove situacije nego što mnogi misle. Za maske ćemo sačekati", rekao je Kon.

Postoji sistem kako se prate neželjene reakcije vakcine

On je izjavio da postoji sistem nadzora neželjenih efekata vakcinacije, koji funkcioniše kod vakcinacije bilo kojim cepivom,

"To je vezano za izabranog lekara i za poseban način prijavljivanja, kako bi se utvrdilo da li je neželjeni događaj - neželjena reakcija. Ako jeste, to se posebno registruje i zavodi", rekao je Kon.

On je pojasnio da to rade epidemiološke službe, odnosno jedinice za imunizaciju, koje dobijaju prijavu neželjenog događaja od zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite.

"U slučaju da postoje ozbiljne reakcije, posebno se registruju. Postoji stručni tim za kontraindikacije i teške reakcije, koji se formira po okruzima i postoji na nacionalnom nivou stručni tim za krajnju klasifikaciju neželjene reakcije", rekao je Kon.

Ponovio je da sistem postoji i apelovao da, ako neko ima bilo kakvu reakciju, treba da se javi nadležnom lekaru, bez obzira gde se vakcinisao, jer je praćenje vezano za izabranog lekara.

Brojke opadaju, ali je situacija i dalje nepovoljna

Kon je izjavio da ohrabruje što nije došlo do povećanja broja zaraženih nakon novogodišnjih i božićnih praznika i što brojke polako opadaju, ali su, ističe, one i dalje visoke.

Zbog toga se, kaže, epidemiološka situacija još uvek ne može okarakterisati drugačije nego kao nepovoljna i nesigurna.

Kon je na konferenciji Kriznog štaba upozorio da u svakom trenutku može doći do porasta broja zaraženih, ukoliko se ne budemo pridržavali epidemioloških mera koje su još uvek na snazi.

Ističe da su te mere pokazale da deluju, jer je već danima, kaže, broj novozaraženih u Beogradu ispod 600.

"U svakom slučaju, to je još uvek jedna stagnacija. Međutim, situacija u kojoj imamo vakcinu i očekujemo da stignu dodatne količine bi trebalo da nas drži da se što pre vakcinišemo", poručuje Kon.

Ponovio je upozorenje građanina da se ne opuštaju sa padom brojeva i rekao da očekuje da će, ukoliko budemo poštovali mere, one nastaviti da opadaju.

"Situacija je još uvek nestabilna, ali daleko od toga da je vanredna", zaključio je Kon.

Početak rada škola dovešće do povećanja akutnih respiratornih infekcija

On je rekao  da nije realno očekivati popuštanje mera u Srbiji kada imamo novi soj u Evropi i početak rada škola.

Kon je, na konferenciji za štampu, podsetio da će škole početi da rade normalno u okviru programa kakav je bio pripremljen u decembru.

"Nema vidljivog razloga zašto bi se oklevalo i odlagao početak", istakao je on.

Kon je kazao da će, međutim, početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija i da ne bi trebalo da nikoga iznenadi ako se pojavi grip.

Što se novog soja virusa tiče, kaže, da je teško verovati ako se širi po Evropi da neće doći i kod nas.

"To nije nemoguće. Mi jesmo u silasku. Imamo vakcinu i jesmo u boljoj situaciji u odnosu na neke evropske zemlje“, dodao je on.

Nisam ničiji, ovde sam da branim zemlju od virusa

Epidemiolog dr Predrag Kon danas je na pres konferenciji Kriznog štaba, pozvan da se osvrne na interpretaciju njegove izjavu u vezi sa smrti lekara, vidno uznemiren rekao da je reč o sramnom, tendencioznom i zlonamernom tumačenju onoga što je rekao na tu bolnu temu.

"Kada date ozbiljan intervju, a onda vidite naslov koji nema veze sa onim što sam pričao, prvo osetite potrebu da objasnite, a onda shvatite kakva je to zloupotreba i pitate se da li neko može da misli da bilo ko od nas lekara to gleda potpuno bezosećajno. To nas duboko pogađa", rekao je Kon, dodajući da samo pitanje o tome šta je hteo da kaže doživljava kao stresno.

Smatra i da je naslov tog intervjua namerno napravljen da bi doveo u sukob njega, kao i ostali deo Kriznog štaba, u sukob sa kolegama, za koje bi, kaže, sve dao, "ruku, bilo šta".

"Ako neko misli da on jedini ima pravo na emocije, onda živi u teškoj zabludi. Ako neko paušalno procenjuje kako je došlo do umiranja, u teškoj je zabludi", rekao je Kon.

On je naglasio da je njegova prva rečenica u tom intervjuu bila "da će se ozbiljno pristupiti činjenici da je toliko umrlih lekara".

Sve ostalo je, kaže, bila priča o tome gde se dešava zaražavanje, a ne priča da li je neko umro zbog toga i toga, što je, kako kaže, drastična razlika.

"Ako neko misli da su te kratke pauze za hranu, eventualno za kafu, izmišljene, živi u zabludi, jer je to činjenica. Normalno da ne govorimo o crvenoj zoni, kovid bolnicama. Ja sam govorio o mestu zaražavanja lekara uopšte. Kada neko to iseče i potpuno odbaci, on ne želi istinu, već je seče samo u delu koji misli da je njegov i njegovo pravo i daleko je od profesionalnog pristupa", rekao je Kon.

Traumatično je što umiru lekari, naveo je on i predočio da postoje detaljni izveštaji o broju zaraženih zdravstvenih radnika i načinu na koji su se zarazili.

"Kako neko može da misli da ne vodimo računa o tome", upitao je Kon.

"Ima nekih koji kažu da im nisam više kolega, oni za mene i dalje jesu. Krše direktno zakletvu, pokušavaju da nametnu svoj jednostrani ugao gledanja, i onda kažu da ne dolazim na dijalog, a prete mi 'iz mraka'...", naveo je Kon.

Kaže i da ga nazivaju "čovekom koji se upleo u autokratski režim".

"Nisam ja ničiji. Ja sam ovde da branim zemlju od ovog virusa i to je sve. Ništa drugo me ne interesuje, čekam da idem u penziju. Odavde mogu da odem svakog momenta, blanko ostavka je stalno na stolu, ako neko misli da ne vršim svoj posao", poručio je Kon u prilično emotivnom tonu.

Eventualni četvrti talas, bio bi još jedan vrh ovog trećeg

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da će se povećanje broja zaraženih, eventualni četvrti talas, ako se desi, biti, praktično, još jedan vrh ovog istog talasa.

"Sve zavisi koliko bi se on razvio i ne očekujemo ovako dramatično, kao što je bio treći talas", rekao je Kon.

On je, međutim, ukazao i da ne možemo da kažemo da živimo van sveta i da kažemo da je nemoguće da novi soj stigne i do Srbije, ako se širi po Evropi.

Zato ističe da moramo biti pripravni i da se nikakvo opuštanje ne sme dozvoliti.

Kon je dodao da bi medicinski deo Kriznog štaba bio i za restriktivnije mere, ali da se racionalno razmišlja, da ipak ima i rezultata.

"Brže bi bilo da su mere restriktivnije, ali bi bilo i problema", rekao je Kon.

 

Tagovi