NASMEJANI KIM NA VOJNOJ PARADI U PJONGJANGU: Severna Koreja predstavila "najmoćnije oružje na svetu" (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

ZAVRŠEN KONGRES RADNIČKE PARTIJE

NASMEJANI KIM NA VOJNOJ PARADI U PJONGJANGU: Severna Koreja predstavila "najmoćnije oružje na svetu" (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Čini se da je Severna Koreja predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM) tokom nedavne vojne parade održane u Pjongjangu, ocenjuju stručnjaci.

Parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il-sung nakon što je Pjongjang u utorak završio svoj osmodnevni kongres vladajuće Radničke partije, na kojem se lider Kim Džong-un obavezao da će ojačati svoj nuklearni arsenal, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

0583498752, Severna Koreja, vojna parada
foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Na fotografijama se može videti da je na vojnoj parada bio i severnokorejski lider Kim Džong-un, koji je nasmejano posmatrao defile vojnika.

Prema fotografijama koje je objavila Severnokorejska novinska agencija Centralne Koreje (KCNA), Sever je izbacio SLBM, koji je verovatno označio kao Pukguksong-5, zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.

Državni mediji su SLBM nazvali "najmoćnijim oružjem na svetu".

Ankit Panda, istraživač i ekspert za neiranje nušklearnog arsenala iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, objavio je na Tviteru da "postoji novi SLBM." Tokom vojne parade održane u oktobru prošle godine, Severna Koreja je predstavila novi SLBM, nazvan Pukguksong-4.

Znalo se da Severna Koreja ima tri tipa projektila Pukguksong, a Pukguksong-2 je kopneni, a ne SLBM.

Kao nadograđena verzija Pukguksong-1, smatra se da SLBM Pukguksong-3 ima domet od 2.000 kilometara ili duži, a režim je poslednji put izvršio letački test oružja u oktobru 2019. godine, navodi Jonhap.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja