1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
Fudbal

Veče koje Bajern želi da zaboravi

14. januar 2021.

Senzacija u Nemačkom kupu. Drugoligaš Kil izbacio je iz takmičenja najbolji evropski klub – minhenski Bajern. „Sami smo krivi“, kaže Tomas Miler. „Moramo to sada brzo da zaboravimo“, dodaje trener Flik.

https://p.dw.com/p/3nuAF
Foto: Fabian Bimmer/AFP

Slavlje, zagrljaji, suze radosnice – nakon izvođenja penala i neverovatnog trijumfa protiv aktuelnog klupskog prvaka Evrope, fudbaleri Holštajn Kila euforično su proslavili trijumf. Sneg, vetar, niske temperature, gotovo trosatna „bitka“ protiv rekordera po broju osvojenih titula u Bundesligi, ali i grčevi i povrede… Sve je to u tren oka bilo zaboravljeno, nakon što je Fin Bartels zatresao mrežu za konačnih 6:5 nakon izvođenja penala. Pre toga je golman Kila Joanis Gelios obranio šut bavarskog fudbalera Marka Rocea.

„Pre izvođenja jedanaesteraca rekli smo sami sebi: idemo do pobede“, izjavio je nakon meča presrećni Bartels. Igrači Kila, nemačkog drugoligaša, bili su hladnokrvni u odlučujućoj fazi susreta – svi članovi tima koji su šutirali sa bele tačke savladali su bavarskog golmana.

-pročitajte još:: Nemačka štampa o povratku Luke Jovića u Ajntraht

„Znali smo da imamo male šanse, a i da će one tokom vremena da rastu – ali samo pod uslovom da meč bude otvoren“, ispričao je kapiten Kila Hauke Val za ARD: „Neverovatno je šta su momci uradili, pogotovo tokom izvođenja penala. Nismo imali šta da izgubimo!“

„Regularnih“ 90 minuta okončano je nerešenim rezultatom 2:2. Za Bajern su golove postigli Serž Gnabri i Leroj Sane, a za Holstajn iz Kila Fin Bartels i kapiten Hauke Val – on je izjednačio doslovno u poslednjim trenucima utakmice, u sudijskoj nadoknadi. U produžecima nije bilo golova.

Holštajn će u osmini finala Nemačkog kupa odmeriti snage s ligaškim konkurentima iz Darmštata, a Bajern je upisao neugodan poraz. Bavarci su po prvi put od davne 2000. ispali iz Kupa u tako ranoj fazi takmičenja.

Slavlje nakon pobede
Slavlje nakon pobedeFoto: Fabian Bimmer/REUTERS

Umorni Bavarci

Utakmica šesnaestine finala kupa u stvari je trebalo da se igra još pre Božića, ali Bajern je zatražio odlaganje – zbog velikog opterećenja igrača i velikog broja utakmica. Letnja pauza bila je kratka, tek u avgustu se igralo finale Lige šampiona. Nemački fudbalski savez (DFB) pristao je na taj zahtev i prebacio termin na sredinu januara.

Igrači Bajerna svejedno su delovali umorno i dekoncentrisano. Ovoga puta su se osvajačima „trostruke krune“ iz prošle sezone potkrale još gore greške nego one koje su napravili u utakmici (i porazu) protiv Borusije iz Menhengladbaha (2:3) prošlog vikenda. Renomirani profesionalci s ogromnim međunarodnim iskustvom, fudbaleri poput Džošue Kimiha ili Niklasa Zilea istakli su se katastrofalno lošim dodavanjima, greškama prilikom primanja lopte, izgubljenim duelima. Junaci su očigledno i dalje – umorni.

A sve je počelo upravo onako kako to Bavarci najviše vole – ranim golom za favorite s juga Nemačke, kojem je prethodila greška golmana ekipe domaćina. Gnabri je doduše bio u ofsajdu, ali sudijska ekipa nije svirala ništa – i inače se nisu baš proslavili suđenjem u sinoćnoj utakmici. U šesnaestini finala Nemačkog kupa nema video-asistenata…

Greške u odbrani

Svi su očekivali da će nakon pogotka Bavarci rutinski da privedu utakmicu kraju – ali ništa od toga! Prvaci Evrope su imali doduše visok procenat poseda lopte u svojim nogama, ali nisu stvarali mnogo šansi, pogotovo ne izglednijih. Igrači Kila su „grizli”, agresivno su se branili, kontinuirano vršili pritisak na tim koji brani titulu osvajača Kupa prošle sezone.

Bajern je opet velike slabosti pokazao u odbrani. To se najbolje moglo videti kod pogotka kojim je Kil izjednačio na 1:1. To je u stvari bila kopija prva dva gola koje je Bajern primio na gostovanju u Menhengladbahu. Odbrana je stajala relativno „visoko“, odnosno daleko od svog gola, Kil je u tom trenutku imao igrača više na sredini terena, Bajernovi odbrambeni igrači spekulisali su sa ofsajdom, i na kraju niko nije mogao da spreči dugu loptu upućenu Bartelsu. On se našao sam pred Manuelom Nojerom, najboljim golmanom sveta – i hladnokrvno „zabio“ za 1:1. Nojer je bio besan na saigrače koji su ga opet ostavili na cedilu.

Tomas Miler je bio vidno ljut nakon kraja utakmice: „Već neko vreme pričamo o ovakvim golovima koje primamo. Sami smo krivi!“

Malo sreće u sudijskoj nadoknadi…

Drugo poluvreme počelo je prekrasnim pogotkom Leroja Sanea. Slobodni udarac, oko 20 metara od gola, šutirao je levom nogom s desne strane terena. I, kako to vole da kažu ljubitelji fudbala, „obrisao“ paučinu u protivničkom golu. Opet su mnogi pomislili da će to „slomiti“ moral drugoligaša. I opet je Kil sve razuverio. Samo nekoliko trenutaka nakon tog gola, Holštajn je imao veliku, izglednu šansu za izjednačenjem. I propustili su je.

Ali u poslednjim trenucima sudijske nadoknade, svoju šansu iskoristio je odbrambeni igrač domaćeg tima Hauke Val. Nabacivanje s leve strane on je „produžio“ prema Nojerovom golu, ni sam nije bio siguran da li je loptu zahvatio glavom ili ramenom: „Moram da budem iskren i da kažem da sam bio ljut što nisam dobro pogodio nabacivanje“, rekao je nakon meča. Ali gol je gol – i u tom trenutku stvarno je bila šteta što na stadionu starom 110 godina nije bilo gledalaca. Možemo samo da zamislimo atmosferu koja bi zavladala nakon pogotka za 2:2.

A razočarani Bavarci, koji su i razočarali svojim nastupom, možda bi mogu i da budu srećni što početkom februara neće morati još jednom da istrče na teren (tada se igra sledeći krug takmičenja u Kupu). „Tako je kako je, moramo to sada brzo da zaboravimo“, rekao je trener Bajerna Hansi Flik. I dodao: „Imamo puno posla.“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android