Dostupni linkovi

Ministarstvo: Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH


Migranti ispred kampa Lipa kod Bihaća, januar 2020.
Migranti ispred kampa Lipa kod Bihaća, januar 2020.

Nakon izvještaja koji je objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) o utrošku novčanih sredstava za rješavanje migrantske krize i pomoć migrantima u BiH, oglasili su se iz Ministarstva financija i trezora BiH, kazavši da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

“Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH“, navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da “sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH”.

Prije dva dana visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell obavio je telefonski razgovor s predsedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Tema razgovara bila je pronalazak rješenja za migrantsku krizu u BiH.

Borrel je podsjetio Dodika da je Europska unija (EU) BiH dodijelila financijsku podrška u iznosu od preko 88 miliona eura.

Dodik je tom razgovoru odgovorio da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija a ne posredstvom institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, te da postoje indicije o zlouporabi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je u srijedu 13. januara informacije o količini sredstava koje je Evropska unija (EU) dala za hitni odgovor na migrantsku krizu u BiH, koliko je novca i na šta potrošeno te koliko je ostalo do jula 2021. godine.

Evropska unija je od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020. potrošeno je 51.560.327.

Do jula 2021. preostalo je 25.290.890 eura.

Prema podacima IOM-a u BiH je do sada evidentirano ukupno 59.139 migranata, izbjeglica i tražilaca azila, a broj centara za smještaj tih osoba formiranih od juna 2018. je sedam, sa ukupnim odobrenim smještajnim kapacitetom od 7.830 kreveta.

Na direktnu podršku institucijama BiH utrošeno je 3.398.679 eura ili 7 posto sredstava, operativni i administrativni troškovi su iznosili 1.326.368 eura ili 2 posto, 7.047.055 eura ili 14 posto je utrošeno ne uspostavu prihvatnih centara, a najviše 39.788.225 ili 77 posto na humanitarnu pomoć.

IOM trenutno zapošljava 423 osobe u prihvatnim centrima i svojim terenskim timovima. Od tog broja, 421 je državljanin BiH, a dva nisu. Također, više od 50 posto zaposlenih je sa teritorije Unsko-sanskog kantona, dok druga velika grupa dolazi sa teritorije Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG