Zbog čega često osećam knedlu u grlu?

by | januar 14, 2021
knedla u grlu

Knedla u grlu se mnogo češće javlja kod žena, ali ni muškarci nisu imuni na nju. Mnogi su bar jednom u životu iskusili neprijatno osećanje kao da im se u grlu nešto zaglavilo, što onemogućava prolazak pljuvačke i vazduha. Često se javlja i kašljucanje, treptanje, nervoza i ubrzani rad srca. Čini se kao da nas nešto pritiska, steže u grlu, ne da nam da dišemo i da gutamo.

Zašto se javlja knedla u grlu

Najčešće je knedla u grlu posledica psihološkog stanja i nema organsku osnovu, ali nekad ipak može da ukaže na neke ozbiljnije poremećaje. Javlja se „na nervnoj bazi“ kod osoba koje su napete i pod stresom.

Knedla u grlu je zapravo znak anksioznosti, uznemirenosti i teskobe koja traje dugo i iscrpljuje i psihu i telo. Još uvek nije utvrđen tačan mehanizam njenog nastanka. Pretpostavlja se da se mišići guše stežu pod komandom vegetativnog nervnog sistema usled nervoze.

Napetost se odražava na mišiće vrata, a zategnutost ovih mišića stvara osećaj prepreke u grlu. Međutim, oni nikada ne mogu biti toliko zategnuti da spreče prolazak pljuvačke i vazduha. Osećaj prepreke u grlu se javlja samo pri gutanju pljuvačke, a ne pri unošenju jela i pića i nije povezan ni sa jednim organskim oboljenjem. U pitanju je psiha.

Dodatni strahovi

Knedla u grlu je samo telesna manfestacija osetljivog psihološkog stanja ličnosti: nemoći, zbunjenosti, zabrinutosti, previranja emocija usled stresa. Neki stručnjaci tumače ovu pojavu kao da osećaj prosto dolazi „iz mozga“, a da se zapravo i ne manifestuje na grlu. Zato se i kaže da se javlja „na nervnoj bazi“.

Pritom se mogu javiti i razni strahovi. Osoba se plaši da će se ugušiti, da će umreti, da je to znak neke neizlečive bolesti… Zbog te stalne napetosti može čak i da doživi napad panike koji zaista podseća na neku vrstu gušenja. Ili pada u depresiju.

Ovaj osećaj prepreke u grlu stvara strah od nekog organskog oboljenja, jer odmah se javlja i sumnja na nepravilan rad štitne žlezde, rak grla, ili na artrozu pršljenova u vratnom delu kičme. A zapravo je u pitanju preopterećena psiha. Ukoliko ne razmišljate o ,,knedli“, ona će ubrzo i nestati. (Pročitajte i: Njena reč se ceni: Jelena Đoković o knjigama koje će vam promeniti život)

Knedla u grlu

Osećaj knedle u grlu se javlja samo ,,na suvo“, kada osoba guta pljuvačku, a nestaje prilikom jela i pijenja. Pre nego što počnete da paničite isprobajte nekoliko jednostavnih trikova.

1. Popijte par gutljaja vode ili neke druge tečnosti čim se osećaj prepreke u grlu javi.

2. Izazovite povećano lučenje pljuvačke sisanjem bombona ili žvakanjem žvake.

3. Smanjite stres i nervozu koliko je to moguće i pokušajte tehnikama meditacije da smanjite napetost.

4. Dišite na usta a izdišite na nos, kako biste smanjili mogućnost nastajanja panike.

5. Pokušajte autosugestijom da ubedite sebe da ta ,,knedla“ ne postoji i trudite se da ne mislite na taj osećaj. Budite svesni da je to samo „na nervnoj bazi“.

6. Ako i pored svega ovoga, taj osećaj traje duže vreme, obavezno uradite i specijalističke preglede kod endokrinologa i radiologa, kako biste otklonili sumnju na organske uzroke.

7. Lečite anksioznost ili depresiju psihoterapijom.

Organska oboljenja koja treba razlikovati od osećaja knedle u grlu

Faringitis i tonzilitis:

Faringitis je zapaljenje kanala koji spaja grlo i jednjak, a tonzilitis upala krajnika. Obično su ove upale bolne, a uvećanje krajnika vidljivo je golim okom. Reč je o sezonskim tegobama koje se javljaju kod promene temperature kada imunitet disajnih puteva oslabi.

Gastroezofagalni refluks:

To je zapravo gorušica, koju uzrokuje vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Mišići koji zatvaraju ždrelo popuste i omoguće povraćaj viška kiseline, te se javlja i osećaj neprijatnog pečenja u grudima. Unos hrane koja pojačava lučenje kiseline i neki lekovi osnovni su krivci za ovo stanje. (Pročitajte i: Ove tri navike su najčešći uzrok gorušice)

Štitasta žlezda:

Začepljenje žlezde u prednjem delu vrata praćeno je pojavom kvržica koje su najvećem broju slučajeva benigne. Uvećanje izaziva probleme prilikom gutanja hrane ili pića. Tretira se lekovima, a ponekad je potrebna i hirurška intervencija kojom se delovi štitaste žezde uklanjaju.

Cervikalna artroza:

Javlja se kod starijih osoba i posledica je artroze pršljenova u vratnom delu kičme. Izaziva bol u vratu. Deformacija kičmenog stuba na koji se ždrelo direktno naslanja izaziva osećaj stranog tela u grlu koji je konstantno prisutan. Bolest se ublažava antizapaljenskim lekovima i fizioterapijom.

lepotaizdravlje.rs9nong/Shutterstock.com