Kragujevački srednjoškolci dali krv, koje poruke imaju

Institutu za transfuziju krvi Srbije hitno su potrebne grupe A negativna i 0 negativna. Uprkos otežanim uslovima rada u vreme pandemije, Crveni krst Kragujevca stabilizovao je zalihe krvi.

Kragujevački srednjoškolci, ispit humanosti, položili su sa najvišom ocenom. Svi su se odazvali pozivu Crvenog krsta i dobrovoljno dali krv. Najbrojniji među njima - budući zdravstveni radnici, učenici Medicinske škole i njihovi nastavnici.

Goran Gavrilović, dobrovoljni davalac, učenik Medicinske škole kaže da oni, kao budući medicinski kadar treba da budu primer drugima, pogotovo u vremenu kovida.

"Mi kao učenici Medicinske škole najbolje znamo koliko je krv važna, i koliko je potrebna u terapiji pacijentima", rekla je učenica Marija Gajić, dobrovoljni davalac krvi.

"Mi iz Medicinske škole imamo posebnu težinu, zato što je Medicinska škola simbol belog mantila, tako da se naši đaci redovno odazivaju svakoj dobrovoljnoj akciji", kaže Vladimir Jakšić, direktor Medicinske škole "Sestre Ninković" u Kragujevcu.

Zahvaljujući plemenitosti velikog broja građana u godini za nama, u dobrovoljim akcijama, prikupljeno je više od 2.000 jedinica krvi. Zalihe u Kliničkom centru su stabilne, što je presudno u lečenju velikog broja pacijenata.

Agata Živojinović iz Crvenog krsta u Kragujevcu kaže da se radi test na antitela, i da je davanje krvi sasvim bezbedno i bezbolno i davaoci se osećaju zaista dobro, jer su zaista nešto nekome pomogli.

"Mi se iz svih transfuzioloških službi trudimo da svakodnevno podsećamo davaoce koliko je doniranje krvi važno. Zato svaka zdrava osoba bez obzira na ovu trenutnu situaciju sa koronavirusom, treba da dođe i donira krv", istakla je dr Bojana Bogdanović Đorđević iz Službe za snabdevanje krvlju i krvnim produktima KC Kragujevac .

Jer, jedna jedinica krvi, može da spasi čak tri života. A, to je ujedno, i najmanje i najviše, što možemo da uradimo jedni za druge.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво