Dejli Mejl: Države sa najstrožim merama spasile hiljade života 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Velika Britanija mogla je sredinom marta prošle godine da spreči 22.000 smrtnih slučajeva od kovida-19 izdavanjem naredbi „ostanite kod kuće“, a države sa najstrožim merama, poput Srbije i Hrvatske, spasile su hiljade života, objavio je britanski Dejli Mejl pozivajući se na studiju Centra za kontrolu i prvenciju bolesti (CDC).

Evropske zemlje koje su imale oštrije mere za ublažavanja posledica kovida 19 verovatno su spasile hiljade života, pokazalo je novo istraživanje, navodi Dejli Mejl.

Države poput Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine zatvorile su škole i kancelarije, ograničile okupljanja i sprovele naredbe da građani ostanu kod kuće pre nego što su se slučajevi zaraze počeli brzo širiti kontinentom, navedeno je analizi CDC.

U međuvremenu, države poput Velike Britanije, Belorusije i Luksemburga primenile su malo ili nimalo ograničenja, omogućavajući da se infekcija širi relativno nekontrolisano.

Štaviše, CDC je otkrio da su stroža ograničenja u većini evropskih zemalja mogla da dovedu do najmanje 74.000 smrtnih slučajeva manje – uglavnom u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španiji.

Najnovija studija CDC nije obuhvatila SAD, fokusirajući se samo na 37 evropskih zemalja, od kojih je svaka u nekom trenutku pandemije primenila nacionalna ograničenja.

Sjedinjene Države su, s druge strane, objavile preporuke, ali su ostavile saveznim državama da odluče da li će narediti nešnje maski, zatvaranje škola ili uvesti druga ograničenja.

Kao rezultat toga, američke mere za ublažavanje posledica širenja korona virusa „bile su zakrpa, puna praznina“, što je „generalno otežavalo osećaj“ da bi ranije uvođenje ograničenja moglo smanjiti broj smrtnih slučajeva od kovida 19, piše Dejli Mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari