Atanacković: Država mora da bude selektivna prilikom dodele pomoći privrednicima

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca kaže da je najava nove pomoći privredi i građanima očekivana, ali da država mora da konkretizuje pomoć određenim socijalnim kategorijama i da "davanje iz helikoptera svim građanima" ne bi smelo da se ponovi jer je to rasipanje novca.
Atanacković: Država mora da bude selektivna prilikom dodele pomoći privrednicima
Foto: 021.rs
Kako piše Blic, preduzeća bi mogla da očekuju pomoć u vidu 32.000 dinara po zaposlenom za dva meseca ili oko 48.000 dinara za tri meseca.
 
Sada je samo pitanje da li će novčana pomoć biti ista i za male i za velike privrednike jer u prethodnim paketima mera, nije deljena linearno. Pitanje je i kakvi će biti uslovi, a znamo da je i u prvom i u drugom krugu, uslov bio da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika, i to tri meseca nakon dobijanja poslednje minimalne zarade.
 
Ono što je izvesno jeste da će biti i pomoći za najugroženije sektore. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio biće i "sektorske pomoći za turizam, za hotelijere, turističke agencije, vodiče, za autobuske prevoznike, sa još pola minimalca".
 
Nebojša Atanacković za Politiku kaže da ne treba pomagati svima na isti način u određenoj privrednoj grani. Do sada se, smatra, pokazalo da je velika razlika u pomoći potrebnoj hotelu koji se nalazi u velikom gradu u odnosu na hotel u turističkom centru.
 
"Država treba da bude selektivna i da preko Poreske uprave vidi poslovanje firmi i pomogne onima koji su u krizi i mimo svoje krivice ne mogu da ostvare promet. Ukoliko ne može da se napravi ravnoteža troškova i prihoda firme, onda ne vredi odlaganje plaćanja poreza", ističe Atanacković.
 
U Srbiji posluje oko 400.000 privrednih subjekata i veliki broj njih, bez obzira na garantnu šemu ne može da dože do kredita za likvidnost zato što nemaju dovoljnu solventnost.
 
"S privrednicima koji su  u težoj situaciji, a već imaju kredite poslovne banke neće da ulaze u rizičan posao zato što su i same u opasnosti da će ih država kazniti i kasnijeoglobiti. Ne sme rizičnost kredita da dođe na nivo od 25 odsto iznosa, jer se u tom slučaju ukida garancija države, budući da ona ne garantuje 100 odsto. Država je prošle godine dala dve milijarde evra kroz garancije bankama i to još nije iskorišćeno. Odobreno je nešto više od 15.000 takvih kredita", objašnjava sagovornik Politike. 
 
Milorad Filipović profesor EKonomskog fakulteta kaže da mu najavljeni paket pomoći lepo zvuči, ali ne deluje realno.
 
"Mislim da država zaista mora da se uključi, ali ta pomoć mora da bude sužena. Mnoga preduzeća su prošle godine po inerciji koristila pomoć, bez obzira na to što im nije bilo toliko neophodna", kaže Filipović.
 
Prema njegovim rečima to jasno pokazuje da bi ovog puta državna pomoć morala da bude provučena kroz "debele filtere i levak" i da ne ide široko svima, već da se novac daje samo gde je neophodno da bi se održala aktivnost i da ne bi došlo do gašenja preduzeća.
  • Mile rent-a mozak

    15.01.2021 19:47
    E, jedva čekam da se 100% ozakone automobili na struju, da se ovaj "naftaš" poslodavac-privrednik, posle 30 godina skine sa .....
  • Dragan

    13.01.2021 21:16
    Eh
    Ne dati ni paru.Dok smo mi kod njih radili oni su se provodili-ljuvavnicama kulovali kuċe,automobile,kupovali glisere,kuće stanove.Nek prvo kaže sve šta ima.Pravi industrijalac ne rasipa novac-decu pošalje da se snalaze kad budu punoletni,ima fond za krizna stanja poplave,zaraze,požari,veliki kvarovi.
  • пера

    13.01.2021 20:57
    Director
    Држава не треба да пружа помоћ, већ мора да се дугорочно усклади са реалним параметрима. На бива дугорочно одрживо: богата држава која дели, а сирота привреда и становништво
    Помоћ може да дође само из извора који потичу из несразмерне порестке отимачине која је у потпуној диспропорицији са економском моћи становништва и привреде.

    Још треба да се захвалимо за средства која су узета од нас!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.