Inicijativa uputila Ministarstvu komentare na zakon o obnovljivim izvorima energije 1Foto: NDMBGD

Inicijativa Ne davimo Beograd je uputila Ministarstvu rudarstva i energetike komentare u vezi sa Polaznim osnovama za izradu zakona o obnovljivim izvorima energije, tražila da se produži rok za komentare i ukazala na propuste načinjene u ovoj, ranoj fazi planiranja Zakona i predložili moguća rešenja.

Inicijativa je navela da je u delu zakona koji se odnosi na podsticanje proizvodnje obnovljivih izvora energije istakla da treba precizirati da je potrebno podsticati samo tehnologije koje su ekološki prihvatljive poput solarnih panela i vetroelektrana, ali ne i hidroelektrane i otpad.

Inicijativa je naglasila da se isključivo biorazgradivi otpad računa kao mogući obnovljivi izvor energije, a ne i celokupni otpad koji se generiše.

U saopštenju se dodaje da Inicijativa smatra da novi podsticaji za male hidroelektrane ne mogu da budu odobreni uopšte.

„Uprkos tome što je 2019. godine preko stotinu mini hidroelektrana bilo u funkciji u Srbiji, prema podacima AERS, one su proizvodile svega 0,7 odsto električne energije“, navela je Inicijativa i dodala da treba reviditati sve ugovore za otkup električne energije i poništiti ugovore za postrojenja koja nisu planirana ili izgrađena u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Od velikih propusta zakona u ovom nacrtu je i nepostojanje uže definicije uloge ekološke inspekcije i akcionih mera koje će biti preduzete da bi se sprečili ili zaustavili podsticaji i izgradnja postrojenja koja krše ekološko zakonodavstvo, ocenila je Incijativa.

„Jedinicama lokalne samouprave date su ingerencije koje prevazilaze kompetencije tih organa za sprovođenje ekološkog zakonodavstva – jer lokalne samouprave ne mogu davati odobrenja za postrojenja koja mogu izazvati širu ekološku katastrofu“, ističe se u saopštenju.

Inicijativa je pozvala Ministarstvo da unapredi proces konsultacija sa zainteresovanom javnošću i utvrdi realističnije rokove za konsultacije kako bi javnost mogla da pruži kvalitetan doprinos izradi propisa pogotovu kada je reč o ovako važnom dokumentu kao što je Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari