Šest stvari koje morate da znate o smeni Trampa

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju na osnovu koje bi predsednik Donald Tramp mogao da bude razrešen dužnosti. Šta to znači zapravo?

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

09:54

Šest stvari koje morate da znate o smeni Trampa
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Do usvajanja je došlo pošto se najmanje pet Republikanaca pridružilo zahtevu za opoziv predsednika. Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Iako je Trampu do regularnog isteka mandata ostalo još samo sedam dana, Predstavnički dom planira da glasa o opozivu predsednika Trampa, ukoliko se pre toga ne bude povukao sa funkcije ili bude bio razrešen.

Šta podrazumeva 25. amandman američkog Ustava?

Rezolucijom koja je usvojena u Predstavničkom domu potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi predsednik Donald Tramp bio razrešen dužnosti, piše RTS.

Dvadeset peti amandman Ustava omogućava potpredsedniku da postane vršilac dužnosti predsednika kad predsednik nije sposoban da obavlja dužnosti, na primer, zbog neke fizičke ili mentalne bolesti. Njegov četvrti odeljak u ovom slučaju omogućava potpredsedniku i većini kabineta da proglase predsednika Trampa nesposobnim da obavlja dužnosti.

Ključnih 24 sata

Potrpedsednik Majk Pens ima 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

On je, međutim, pre glasanja poručio predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da se protivi pokretanju 25. amandmana.

"Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom", naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi.

Potpredsednik SAD rekao je da je energija aktuelne administracije usmerena na obezbeđivanje urednog prenosa vlasti i apelovao na nju i druge članove Kongresa da izbegnu poteze koji bi "dodatno podelili građane i rasplamsali strasti."

Kako to funkcioniše u praksi?

Ukoliko se pokrene amandman, potpredsednik Majk Pens bi automatski preuzeo dužnost predsednika.

Predsednik dobija priliku za pisani odgovor i, ukoliko ospori taj zaključak, onda je na Kongresu da donese konačnu odluku. Svako glasanje u Senatu i Predstavničkom domu koje naređuje smenu predsednika zahteva dvotrećinsku većinu.

Sve dok se ovo pitanje ne reši, potpredsednik će služiti kao predsednik, a to je uovom slučaju nekoliko dana.

Šta sadrži usvojena rezolicija?

Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite
Rezolucija Predstavničkog doma sadrži član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i govori o njegovoj potencijalnoj odgovornosti za upad dela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno pre nego što se jedan deo njih uputio prema Kapitol hilu.

Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano doveo do nezakonitih postupaka.

Šta su posledice impičmenta?

Ukoliko bi Donald Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu postao bi jedini američki predsednik kome se to dogodilo dva puta tokom mandata.

Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti, uprkos tome što bi zasedanje verovatno trajalo duže od devet dana, vremenskog perioda koji je ostao do isteka njegovog mandata.

Međutim, odluka Senata sprečila bi Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi - čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsednički kandidat na izborima 2024.

Kakva je dosadašnja praksa sa 25. amandamnom?

Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine, četiri godine posle ubistva Džona F. Kenedija, a njegova namena bila je da reši pitanje predsednikove sukcesije ukoliko predsednik bude onemogućen da obavlja dužnost.

I iz tog razloga, veliki broj predsednika upotrebio je taj amandman, odnosno njegov deo koji omogućava privremenu predaju vlast potpredsednicima.

Predsednik Džordž V. Buš je 2002. i 2007. godine predao dužnost potpredsedniku kad je bio uspavan tokom kolonoskopije.

Predsednik Ronald Regan je uradio isto 1985. godine kad je završio u bolnici da bi operisao rak.

Ali do danas, nijedan aktuelni predsednik nikad nije bio trajno uklonjen sa položaja uz pomoć 25. amandmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: