Srpski turisti će na leto moći u Grčku po "kiparskom modelu"

Više od 50 miliona evra naših turista, koji su u "frst minitu" uplatili odmor za prošlu godinu, blokirano je u Grčkoj, a agencije su ovaj novac uplatile vlasnicima hotela i ostalim partnerima.
Već godinu dana srpski turisti ne mogu da putuju u Grčku, a ova zemlja je ponovo produžila zabranu putovanja našim ljudima u njihovu zemlju, što ne važi za ostale iz okruženja. Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto.
 
"Problem mora da se reši i situacija mora da bude "čista" najkasnije do početka marta i zbog toga smo započeli pregovore", kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije.
 
Već godinu dana srpski turisti ne mogu da putuju u Grčku, a ova zemlja je ponovo produžila zabranu putovanja našim ljudima u njihovu zemlju, što ne važi za ostale iz okruženja. Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto.
 
"Problem mora da se reši i situacija mora da bude "čista" najkasnije do početka marta i zbog toga smo započeli pregovore", kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije.
 
Novac naših građana je blokiran u Grčkoj, a pošto ova turistička zemlja 2020. godine praktično nije imala sezonu, JUTA traži od Vlade Srbije da pomogne u rešenju problema.
 
"Mi smo stalno u kontaktu sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Grčke, ali ovaj problem mora da se reši na višem nivou, jer reč je o novcu srpskih građana", ističe Seničić.
 
Grčka vlada je dozvolila svojim agencijama i hotelijerima da blokiraju tuđa sredstva do januara 2022. godine, ali ako ovog leta ne budu radile naše agencije i vodile turiste na Egej - nije realno očekivati da će novac ljudima biti vraćen.
 
Šta je "kiparski protokol"?
 
Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz "crvene zone" moraju da imaju PCR test i putnim osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući. Turisti iz "žute zone" moraju da imaju osiguranje i PCR test. "Siva zona" podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz "zelene zone" treba samo da imaju kovid osiguranje.
 
Ministarska turizma Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila jje da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.
  • Nn

    10.01.2021 11:58
    Letovanje
    Ja godinama letujem u Grčkoj i nikada nisam imao problema. Čak štaviše, ljudi su vrlo ljubazni, a nekima je i drago što imaju Srbe za goste. Problem nije samo za goste iz Srbije, već i za ugostitelje u Grčkoj, koji ostaju bez prihoda jer je našim državljanima zabranjen odlazak. Ne znam da li ste upoznati da je kod njih i dalje na snazi zatvaranje radnji gde su moguća masovna okupljanja. Što se Albanije tiče, pa pre nikada ne bih letovao nego išao tamo. Hvala im. Što neko reče, "moj pradeda je išao jednom i nije bio baš zadovoljan". Ja znam neke koji su išli, ali baš da su toliko zadovoljni, nisam čuo. Naročito da je bolje i čistije od Grčke. Haha, dobra reklama, ko zna čija...
  • Ggg

    10.01.2021 07:57
    Nema problema,neka vrate pare,agencija,država,šta me briga,znaju da uzmu još u februaru i onda kada se desi korona,črkaj,lepo piše u ugovofu da kada se uvede vanrefno stanje moraju da vrate pare
  • Keva

    09.01.2021 22:34
    @Mile
    Niko mene ne ponižava. Grčka ima lepo more i za svačiji džep, more je čisto i toplo. Crna Gora nas isto nije htela, Hrvatska sa Psr-om, meni lično Hr nije za moj džep a hladno mi je more. Italija preskupa ako se spusti na jug a mislim da ni tamo nismo mogli. Turska, Egipat i Turska preskupa ne računam Tursku busom Jbg matora sam za takve destinacije busom. Albanija je ok i ako nas i oni ne ne zavrnu tj Korona i nase ophodjdenje prema njoj ja bih letovala tamo bez problema. I da, vakcinisacu se cim prioritet dobiju svoje doze, a ponajviše da mogu da putujem i da svoj novac ne ostavljam u drzsvi koja ne zna sta je turizam. Imamo lepotu ali nista vise od toga a Kosta me Skojatos 15 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.