Život

Utorak, 05.01.2021.

14:12

Rukom pisana čestitka: Znamo li da je napišemo ili je otišla u istoriju? VIDEO

Zahvaljujući internetu i pametnim telefonima, mnogi su zaboravili na rukom pisanu reč. Da li znate adrese vaših najbližih i kada ste poslednji put zalepili poštansku markicu na pismo?

Izvor: B92, Prva TV

Rukom pisana čestitka: Znamo li da je napišemo ili je otišla u istoriju? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Pismo je nekada bilo jedini način komunikacije, a danas ne možemo da zamislimo život bez mnogobrojnih aplikacija koje nam služe za slanje poruka. Da li to znači da i Deda Mraz više ne prima pisma od dece širom sveta, da živi u aplikaciji i da nam je dostupan na klik?

Bojana Nikolić, direktorka funkcije usluga u Pošti Srbije, navela je da su se u proteklih deset godina u ovom prazničnom periodu navike korisnika promenile.

"Sa klasičnih pisama i čestitki, odnosno samo čestitanje se promenilo pa su korisnici, naši korisnici, krenuli da šalju poklone pažnje, odnosno poklone pakete", navodi Nikolićeva.

Dodala je da je Pošta Srbije po 18. put održala konkurs koji se zove "Piši Deda Mrazu", akciji koja podstiče pismenost i pisanje kod dece. Samo ove godine učestovalo je 7.000 dece koja su poslala pismo Deda Mrazu.

Sastavni deo svakog pisma su i poštanske marke, a za njih su vezane filmske priče. Švedska marka od 3 šilinga u žutoj boji smatra se najskupljom na svetu zbog greške u proizvodnji. Nju je dečak 1885. godine pronašao na tavanu, prodao je kolekcionaru za 7 šilinga. Nakon toga ta marka proputovala je ceo svet, a prema poslednjim podacima, prodata je na aukciji za preko 3 miliona dolara.

Sugrađani su jednoglasno rekli da ne pamte kada su poslali pismo, ali svi do jednog sa određenom setom u glasu. A da li biste voleli vi da pošaljete ili da dobijete novogodišnje čestitke ove godine?

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: