Linkovi

Papa na Božić: Vakcine za sve, ali prvo za najranjivije


Papa Franja obraća se vernicima na Božić u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, 25. decembar, 2020. godine (Foto: AP/Vatican Media)
Papa Franja obraća se vernicima na Božić u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, 25. decembar, 2020. godine (Foto: AP/Vatican Media)

Papa Franja je na Božić apelovao na vlade da obezbede da vakcina protiv Kovida 19 bude dostupna svima i poručio da bi prvo trebalo da je prime najranjiviji i najsiromašniji, bez obzira na to ko ima patent na vakcinu.

Papa je ocenio da je razvoj vakcina "tračak nade" za svet.

"Ne možemo da dozvolimo da nas zatvoreni nacionalizam spreči da živimo kao istinska porodica", naglasio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Od lidera, biznisa i međunarodnih organizacija zatražio je da "promovišu saradnju a ne konkurenciju i da tragaju za rešenjiima za sve".

Zbog širenja zaraze u Italiji, papa nije uputio tradicionalnu Božićnu poruku "Urbi et Orbi” (Gradu i svetu) na Trgu Svetog Petra, već u Apostolskoj palati - svojoj zvaničnoj rezidenciji.

Desetine hiljada vernika obično na trgu slušaju papinu Božićnu poruku i primaju njegov blagoslov, ali ove godine to nije slučaj zbog pandemije koronavirusa.

Vlasti u Italiji su uvele mere da spreče širenje zaraze za vreme praznika, pa je građanima dozvoljeno da izlaze iz kuće na Božić samo ako je to neophodno - zbog posla, iz zdravstvenih razloga, da posete članove porodice koji žive u blizini ili da vežbaju blizu kuće.

Posledice pandemije dominirale su papinom porukom.

U ovom trenutku u istoriji, koji obeležavaju ekološka kriza i ozbiljna ekonomska i socijalna neravnopravnost, samo pogoršana pandemijom koronavirusa, još više je važno da jedni druge smatramo braćom i sestrama", istakao je Franja.

Dodao je da se zajedništvo i saosjećanje odnosi na sve "čak i na one koji ne pripadaju mojoj porodici, etničkoj grupi ili veri".

Papa Franja pomolio se se da rođenje Isusa Hrista inspiriše ljude da budu "darežljivi i da pomažu" onima kojima je pomoć potrebna, uključujući i one koji se suočavaju sa "ekonomskim posledicama pandemije i ženama koje su bile žrtve nasilja u porodici tokom višemesečnog karantina".

XS
SM
MD
LG