Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.05.2007.

23:00

Blater: "Nema fudbala iznad 2500m"

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Svetska fudbalska federacija zabraniće utakmice na velikim nadmorskim visinama, objavio je predsednik FIFA Sep Blater. Predsednik FIFA istakao je da je odluka doneta u interesu zdravlja fudbalera. "Znam da nas očekuje mnogo kritika, posebno iz Južne Amerike, ali moramo da vodimo računa o zdravlju fudbalera. Takođe, velika nadmorska visina izuzetno utiče na ishod utakmica", rekao je Blater, koji je gornju granicu međunarodnog fudbala postavio na 2500 metara.

Najugroženija tom odlukom biće Bolivija. La Pas (na slici) je najviši glavni grad na svetu, smešten na preko 3600 metara nadmorske visine.

Sa problemom će se suočiti i Ekvadorci, čiji se glavni grad Kito nalazi na 2800 metara iznad mora. Utehu predstavlja činjenica da je drugi po veličini grad Gvajakil smešten na obali. Nasuprot tome, drugi po veličini grad u Boliviji Sukre (formalno glavni grad zemlje) takođe se nalazi "iznad crte" – na 2800m.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu