Najnovije vesti
Sudbine
tihomir arsic sahrana govor ivana zigon ivana vujic

"Pozvao te je onaj najveći reditelj, kome još nijedan glumac NIJE MOGAO DA ODBIJE ULOGU": Dug aplauz nakon govora Ivane Žigon na sahrani Tihomira Arsića (VIDEO)

Glumac Tihomir Arsić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Govor na sahrani održala je najpre upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, a potom i glumica Ivana Žigon.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tihomir Arsić - sahrana Foto: Aleksandar Slavković / RAS kombo
Tihomir Arsić - sahrana

- Poštovana porodice prijatelji, dragi Tihomire, kakav divan talenat, blistav dar kao i 1981. godine kada si zaigrao Romea. Tada si igrao i predstavu Solunci govore, koja je bila zabranjivana a bila je tvoj iskreni front, kao glumca koji daje svoju srž, kost i muzak i služi. Beskrajno smo ti kao pozorište zahvalni na tome što si ostvario izvanredne uloge, ali i zbog nečeg drugog. Ne samo zbog uloga već zato bio princ jer si tokom svog života postao bolji, trudio si se. Ja te znam s početka, od prvih dana akademije. Bio si lep, blistav mladić a postao si duboki princ, postao si ozbiljan čovek koji voli, koji zna kako da se postavi, koji ne mora da igra pomoći će pozorištu, pomoći će drugom čoveku. Biti bolji je najteži zadatak svih nas, pozorište nas i uči tome jer kroz sopstveno izgaranje mi pomažemo drugome. Beskrajno sam ti zahvalna na tome prinče, put ti je otvoren. O kako divan dan, ti kreni, čekaju te tvoje drage kolege Ejdus, Nikolić... čekaju uloge, čeka i publika i ja te čekam - rekla je Ivana Vujić.

Zatim je za mikrofon stala Ivana Žigon, posle čijeg govora je usledio dug aplauz.

- Predstava sa Tikom nije bila samo predstava već avantura sa neizvesnim krajem. Možda je samo Dostojevski mogao da da toliki prostor da se razgori taj njegov oganj, taj njegov temperament i eruptivnost koja se ustvari i zove glumački talenat i možda je samo tvoj omiljeni reditelj Stevo Žigon mogao da ti da toliko prostranstva koliko je tebi bilo potrebno da se rastrčiš na četiri strane pozorišnog sveta. I zaista mi na sceni nismo znali odakle će Tika da doleteti, a trčao je divlje, trčao je najbrže od svih glumaca, a onda bi se zaustavio tako nonšalantno, tako superiorno da se poigra nekim gestom, da se kao gutač vatre poigra sa tišinom, da od daha stvori najlepšu reč. I mi smo ga glumci netremice gledali i pitali se dokle može da izdrži to srce koje ima toliku silinu, a on je bio prirodna stihija koja je išla iz naleta u nalet i bila sve jača i jača. I kada smo se vraćali kuči tvoj Stevo je govorio, e kada bi svi glumci imali tako vrelu krv koja šapće sa scene imali bismo više velikih predstava i tim pre je zločin za ovu kulturnu sredinu, što Rogožina sa kojim je osvojio Rusiju, pred kojim su se poklonili mnogi ruski umetnici, što te nisu videli u nekim svojim podelama. I baš sada kada je umetnik došao na čelo pozorišta i koji znao da bez takvog ognja ne može da se sačuvaka čovek i umetnost, i kada je trebalo da se vratiš nažalost pozvao te je jedan, onaj najveći reditelj kome još ni jedan glumac nije mogao da odbije ulogu. I poslao je užasnog asistenta, opaku bolest, kojoj si se suprostavio opet neustrašivo kao na sceni i nije mogao da ti zada ni jednu bol. Otišao si u ljubavi, bez ijednog fizičkog bola, puno ti hvala, Hvala ti što nisi dao da pozorišna scena, deset godina igranja, nije mogla zahvaljujuči tebi da postane neko mrtvo more i sada ti želim plovidbu u tu jednu avanturu sa neizvesnim krajem, želim ti beskraj koji zaslužuje tvoja duša, tvoj oganj i tvoje goruće srce. Ljubi te i pamti svaki tvoj gest, svaki tvoj šapat, tvoja Anastasija - rekla je Ivana Žigon, nakon čega su okupljeni počeli da aplauiraju.

Pročitajte još

Tihomir Arsić preminuo je u ponedeljak, 7. decembra, u 63. godini, nakon teške borbe sa kancerom pankreasa.

Proslavljenog glumca Tihomira Arsića publika je pre dve godine poslednji put gledala u serijama “Urgentni centar” i “Ubice mog oca”, a baš pred snimanje filma o čoveku koji umire od raka otkrio je loše vesti, da boluje od kancera.

- U maju prošle godine sam se pripremao za opskurnu filmsku ulogu čoveka koji umire od raka. Pet meseci sam se pripremao za taj lik, prvi put sam išao u teretanu i trenirao boks, Malo pre početka snimanja, koje je trebalo da traje dva i po meseca i bude vrlo zahtevno, preventivno sam otišao kod lekara na detaljnije preglede. Kako skoro 20 godina nisam igrao tako veliku ulogu na filmu, mislio sam da je u redu da budem siguran da sam dobro i da neću morati da pravim pauzu. Uradio sam nekoliko skenera i magneta, mada sam bio zdrav i nisam osećao nikakve tegobe. Tako sam slučajno saznao da imam kancer na glavi pankreasa - ispričao je glumac pre nekoliko meseci.