Izrael: Broj siromašnih domaćinstava porastao gotovo za 50 odsto od početka pandemije 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Broj izraelskih domaćinstava koja žive ispod granice siromaštva, porastao je za skoro 50 procenata tokom pandemije korona virusa, objavljeno je danas u izveštaju organizacije koja se bori protiv siromaštva.

Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 procenata otkako su u toj zemlji u martu uvedene prve restrikcije na početku zaraze.

Turizam, ključna privredna grana, opao je skoro na nulu i hiljade firmi je zatvoreno.

Da bude još gore Vlada Izraela nije mogla da se dogovori o usvajanju budžeta što je dovelo do velikog smanjenja davanja za socijalne službe.

U najnovijem izveštaju je navedeno da je broj izraelskih domaćinstva koja žive u siromaštvu, porastao sa 20,1 odsto na 29,3 procenta ove godine.

Procenjuje se da ukupno 850.000 domaćinstava u Izraelu nema osnovne uslove za stanovanje, obrazovanje, zdravstvenu brigu i ishranu, dok je 268.000 bilo siromašno na početku pandemije.

Izveštaj najveće izraelske nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva, zasnovan je na nizu istraživanja i proučavanja sprovedenih od jula do oktobra ove godine.

U Izraelu gde živi 9,25 miliona stanovnika, zabeleženo je 384.000 slučajeva zaraze korona virusom, a najmanje 2.932 ljudi je preminulo, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari