Život

Ponedeljak, 07.12.2020.

15:40

Kako da znamo da smo zavisni od interneta? VIDEO

Sigurno ste mnogo puta čuli za "zavisnost od interneta" i možda vam je čak zvučalo smešno, ipak takva vrsta zavisnosti zaista postoji i psiholozi joj pridaju sve veći značaj. Dok je nekome to posao, drugi vreme na internetu provode iz zabave.

Izvor: Prva TV

Kako da znamo da smo zavisni od interneta? VIDEO
Ilustracija/Foto: depositphoto/samwordley@gmail.com

Doktorka Snežana Alčaz, neuropsihijatar i načelnica službe bolničkog lečenja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kaže da do četiri sata se smatra da je prihvativo, ako to ne utiče na nečiji rad.

"Da je u pitanju pornografija, onda bi bilo previše", navela je ona.

Dok je pre nekoliko godina istraživanje pokazalo da je od interneta zavisno oko pet odsto populacije, taj procenat po najnovijem istraživanju iznosi osam odsto.

"Sve više sadržaja nudi internet i sve više stvari radimo onlajn, pogotovo sada u doba korone", poručila je ona.

Na pitanje koji su to simptomi, ona kaže da je to kao i kod ostalih zavisnosti - povećanje tolerancije, odnosno sve više vremena se provodi na internetu.

"Tu su i apstinencija i gubitak kontrole, da ne možemo više da kontrolišemo koliko ćemo dugo biti na internetu", navela je te dodala da onda "internet kontroliše nas".

Deca su najugroženija, jer odrastaju sa tim, rekla je doktorka, te navela da treba roditelji da od početka vode računa šta deca gledaju i da im ograniče vreme koje provode na internetu.

"Ne više od dva sata ako su manja deca. Treba napraviti i dane bez interneta", poručila je ona.

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: