Najnovije vesti
Vesti Svet
RAZBIJENA MREŽA KRIJUMČARA Iznajmljenim čamcima prebacivali migrante preko Turske i Grčke u Italiju

RAZBIJENA MREŽA KRIJUMČARA Iznajmljenim čamcima prebacivali migrante preko Turske i Grčke u Italiju

Italijanska policija uhapsila je 19 ljudi i razbila kriminalnu grupu koja je krijumčarila migrante iz Avganistana, Irana, Iraka i Pakistana u Italiju, a odatle u severnu Evropu, javlja "Juronjuz".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200426 epa andrea fasani milan Di018683785 preview Foto: Andrea Fasani / EPA;
20200426 epa andrea fasani milan Di018683785 preview

Istraga, koju su vodili tužioci u Kataniji na Siciliji, otkrila je mrežu koja je koristila iznajmljene ili ukradene čamce i brodove za prebacivanje migranata preko Turske i Grčke u Italiju.

Neki migranti odatle su putovali prema severu na francusku granicu i tu su ih vozilima tajno prebacivali preko granice uz pomoć krijumčara u pograničnim gradovima.

Među osumnjičenima su irački Kurdi, Avganistanci i Italijani, saopštila je policija.

Jedna od baza bila je u Bariju, na jugu zemlje, gde su izdavana lažna dokumenta prema kojima su migranti imali rešeno stambeno pitanje, što je bio uslov da dobiju dozvolu boravka.

Baze su bile i u Milanu i Torinu, na severu Italije, kao i u gradu Ventimilja, nedaleko od francuske granice, navodi "Juronjuz".

Drugi članovi mreže falsifikovali su ugovore o radu da bi migranti mogli uspešno da podnesu zahtev za pravo boravka u Italiji.

U istrazi su otkrivene aktivnosti mreže Italijana i stranaca, od kojih je većina imala pravo boravka izdato na osnovu međunarodne zaštite, saopštila je policija.

Istraga je počela 2018. godine nakon što je 10 brodova pristalo u luci Sirakuza, na istoku Sicilije.

Brodovi su isplovljavali iz Turske i Grčke, na istoku Sredozemlja.