SNIMCI MORA KOD SPLITA ZGROZILI MEŠTANE: Ovo je ekološka katastrofa! (VIDEO)
Foto: Youtube/Dalmatinski portal

more se ne vidi od pene

SNIMCI MORA KOD SPLITA ZGROZILI MEŠTANE: Ovo je ekološka katastrofa! (VIDEO)

Hrvatska -

Pre manje od mesec dana meštani hrvatskog Vranjica u organizaciji građanske inicijative "Mesto koje hoće živeti – 2020" održali su protest brodovima u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerešavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu.

Danas je to područje pogođeno novim ekocidom jer je količina nepoznatog sredstva puštena u more pa se stvorila tolika količina pene da se površina mora skoro uopšte ne vidi.

Uzrok zagađenja zvanično je nepoznat, a šta se dogodilo, pokušao je da objasni jedan od radnika na remorkeru.

"Aktivirao se protivpožarni sistem s penom koji se nalazi u silosu. On više ne može da se zaustavi dok ne procuri sve. Tečnost je razgradiva i u dodiru s vodom pretvara se u penu. Nije reč o ekocidu", rekao je.

"U ovoj ekološkoj katastrofi koja se svaki dan događa u Vranjicu, u predgrađu Splita, niko ne pomaže! Sve institucije prebacuju krivicu. Mislim da je više dosta i da nas treba shvatiti ozbiljno! Ovo je vrhunac!" ogorčeni su meštani Vranjica.

Kako je župan Blaženko Boban izjavio, do izlivanja protivpožarne pene je došlo nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protivpožarni sistem, zbog čega su sada na terenu inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije i inspektori Zaštite okoline.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Youtube/Dalmatinski portal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track