Merkel: Nemačka će nastaviti da izdvaja znatne sume za pomoć privredi u 2021. 1Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA

Nemačka će moći da nastavi da izdvaja „znatne sume“ 2021. godine radi prevazilaženja ekonomskih i socijalnih posledica pandemije Kovida-19, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

„Bili smo u stanju da pružimo znatne sume u 2020. godini to ćemo moći i u 2021. jer smo dobro vodili naše finansije poslednjih godina“, rekla je ona u svom nedeljnom „podkastu“.

Nemački parlament iduće nedelje treba da glasa o saveznom budžetu.

Kancelarka, na vlasti 15 godina, ukazala je da je Nemačka najmanje zadužena zemlja u grupi G7 industrijski najrazvijenijih zemlaja sveta.

„Ta pomoć predstavlja dosta novca ali cena bi bila još veća finansijski i socijalno ako bi brojne firme propale i milioni radnih mesta bilo izgubljeno“, rekla je Merkel koja napušta mesto kancelarke iduće godine.

Dodala je da Nemačka ne može da u nedogled održi taj nivo podrške, i da je jasno da treba da počne da od 2023. godine radi na vraćanju tog vanrednog duga.

„Već vidimo ogromne budžetske deficite za godine koje dolaze“, rekla je ona.

Sve više glasova se zalaže za postepeni povratak budžetskoj disciplini u Nemačkoj koja je „alergična“ na javne rashode, a koja je ubacila više stotina milijardi evra da pomogne svojim firmama da prebrode šok od krize.

Berlin je u martu oslobodio 1.000 milijardi evra pomoći firmama u obliku naknade za delimičnu nezaposlenost, garantovanih zajmova i direktne pomoći.

Država je u junu pokrenula plan obnove od 130 milijardi evra za buduće investicije i podsticaj potrošnji. Ministarstvo finansija je reklo da će ti izdaci dovesti do 300 milijardi evra novih dugova 2020. i 2021. Nemačke, prve ekonomske sile evrozone.

Time se odstupilo od čvrstog pravila „kočnica zaduživanju“ zapisanog u nemačkom Ustavu, kojim se saveznoj vladi zabranjuje da pozajmi više od 0,35 odsto BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari