Dostupni linkovi

Trump naredio povlačenje većine američkih trupa iz Somalije


Američki vojnici, ilustracija
Američki vojnici, ilustracija

Pentagon je u petak saopćio da povlači većinu američkih trupa iz Somalije po nalogu predsjednika Donalda Trumpa, prenosi AP.

Ne navodeći detalje, Pentagon je u kratkoj izjavi rekao da će "većina" američkih trupa i sredstava u Somaliji biti povučena početkom 2021.

Trenutno, u Somaliji Sjedinjene Države imaju oko 700 vojnika koji obučavaju i savjetuju lokalne snage u borbi protiv ekstremističkegrupe al-Shabab, inače članice al-Qaide.

Trump je nedavno naredio povlačenje trupa u Afganistanu i Iraku. General Mark Milley, predsjedavajući Združenog generalštaba rekao je u srijedu da se o budućoj strukturi američkog vojnog prisustva u Somaliji još raspravlja.

Prilagođeno američko prisustvo, rekao je Milley, predstavljalo bi "relativno malu promjenu, relativno niske troškove u smislu broja osoblja i u smislu novca". Nije pružio nikakve detalje, ali je naglasio da su SAD i dalje zabrinute zbog prijetnje koju predstavlja al-Shabab, koju je nazvao "produžetkom al-Qaide", ekstremističke grupe.

"Oni imaju neki uticaj i mogli bi, ako ostanu bez nadzora, voditi operacije protiv ne samo američkih interesa u regiji već i protiv domovine", rekao je.

Pentagon je rekao da povlačenje u Somaliji ne znači kraj tamošnjih američkih protuterorističkih napora.

"Kao rezultat ove odluke, neke snage mogu biti preraspoređene izvan istočne Afrike," navode iz Pentagona. "Međutim, preostale snage bit će premještene iz Somalije u susjedne zemlje kako bi se omogućile prekogranične operacije i američkih i partnerskih snaga da održe pritisak protiv nasilnih ekstremističkih organizacija koje djeluju u Somaliji."

Dodaju još i da će "SAD zadržati sposobnost provođenja ciljanih protuterorističkih operacija u Somaliji i prikupljanja upozorenja i pokazatelja u vezi s prijetnjama domovini."

XS
SM
MD
LG