Palmer: SAD neće promeniti pristup prema Zapadnom Balkanu 1Metju Palmer Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas da su SAD posvećene partnerstvu sa zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi te da takav pristup neće promeniti dolaskom nove administracije.

On je u intervjuu za Glas Amerike istakao da je američki pristup regionu dosledan jer su interesi SAD dosledni sa svakom administracijom.

„Naša vizija Zapadnog Balkana predstavlja skup zemalja koje su u miru jedna sa drugom, sa svojim susedima, država koje su stabilne, prosperitetne i integrisane u evropske i evroatlantske institucije. Tu posebno mislim na NATO i Evropsku uniju“, rekao je Palmer.

Istakao je da su SAD takođe dosledno angažovane u dijalogu Beograda i Prištine.

„Bavimo se time iz dana u dan na više nivoa, uključujući i u septembru ovde u Vašingtonu, na najvišem nivou vlade SAD. Posvećenost partnerstvu sa Srbijom i Kosovom i evropskoj perspektivi obe zemlje neće se promeniti. Mi ćemo sarađivati sa Beogradom i Prištinom u podršci normalizacije njihovih odnosa i njihovog evropskog puta“, ukazao je Metju Palmer.

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, nastavljen je 16. jula u Briselu posle pauze od 20 meseci.

Značajnije angažovanje SAD u dijalogu rezultiralo je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari