Pregovori Britanije i EU na pauzi, dogovor i dalje izmiče 1Foto: EPA-EFE/ HOLLIE ADAMS

Nedelju dana intenzivnih pregovora Velike Britanije i EU završeno je danas blokadom, a pažnja je sad usmerena na političke vođe koji će odlučiti da li znatne razlike mogu da se premoste.

Glavni EU pregovarač Mišel Barnije i njegov britanski kolega Dejvid Frost dogovorili su se da „pauziraju“ trgovinske pregovore da bi upoznali svoje političke vođe sa njihovim dosadašnjim tokom.

Barnije je u Tviter poruci napisao da će britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarati o situaciji sutra popodne.

„Uslovi za sporazum nisu ispunjeni zbog znatnih razlika oko ravnopravnih uslova, vladavini i ribarenju“, napisao je Barnije.

Ranije je britanski ministar poslovanja rekao da su pregovori u „teškoj“ tački dok su drugi britanski zvaničnici ugasili nade o skorom prodoru, a Francuska je rekla da će uložiti veto na bilo koji sporazum koji joj se ne sviđa.

Barnije, Frost i njihovi timovi proveli su nedelju dana u pregovorima u konferencijskom centru u Londonu.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primenjuje evropske propise.

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kojem se još primenjuju evropski propisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari