Svemir

Kina istakla svoju zastavu na Mjesecu

Kina istakla svoju zastavu na Mjesecu
Foto: CNSA | Kina istakla svoju zastavu na Mjesecu

Pedeset godina nakon Sjedinjenih Američkih Država, i Kina je istakla svoju zastavu na Mjesecu.

Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se vidi crvena zastava s pet zvjezdica koja je postavljena na površini Mjeseca.

Foto:CNSA
Foto:CNSA

Zastavu je snimila kamera na svemirskoj sondi "C hang''e 5" prije nego što je u četvrtak napustila Mjesec i krenula prema Zemlji sa uzorcima stijena, piše BBC.

Kineski list Global tajms objavio je da je kineska zastava podsetnik na "uzbuđenje i nadahnuće" koji su pratili američke misije "Apolo".

Zastava od platna teška je oko kilogram, duga je dva metra i široka 90 centimetara. Svi njeni dijelovi zaštićeni su od hladnoće, rekao je Global Timesu vođa projekta Li Junfeng i dodao da uobičajena nacionalna zastava sa Zemlje ne bi preživjela lunarno okruženje.

Prva zemlja koja je 1969. stavila svoju zastavu na Mjesec bile su SAD. Kasnije su Sjedinjene Države postavile još pet svojih zastava tokom sljedećih misija sve do 1972. godine.

NASA je 2012. godine saopštila da su satelitski snimci pokazali da pet američkih zastava još stoji na Mjesecu, s tim da su stručnjaci naveli da su one zbog uticaja Sunca vjerojatno sasvim izblijedile.

Kina je juče saopštila da je njena najnovija mjesečeva sonda završila sa uzimanjem uzoraka mjesečeve površine i zatvorila ih u svemirsku letjelicu za povratak na Zemlju, što je prvi put da je neka zemlja pokušala takvu misiju u posljednjih 40 godina.

"C hang''e 5", treća kineska sonda koja je sletjela na Mjesec, posljednja je u nizu sve ambicioznijih misija za svemirski program Pekinga, koji takođe ima sondu na putu ka Marsu.

Sonda je "završila uzorkovanje na Mesecu i uzorci su zapečaćeni u svemirskoj letjelici", navodi se u saopštenju kineske Nacionalne svemirske uprave.

Modul koji se u utorak spustio na Mjesec napustio ga je u četvrtak u 23.10 po pekinškom vremenu (16.10 po srednjoevropskom).

U povratku, "C hang''e 5" bi trebalo da sredinom decembra sleti na travnjake Unutrašnje Mongolije, gdje su i prethodno slijetali kineski brodovi "Šendžu" s posadom otkako je Kina prvi put poslala čovjeka u svemir 2003. godine.

Ako se sonda vrati na Zemlju bez teškoća, Kina će biti treća zemlja koja je prikupila uzorke, nakon Sjedinjenih Država i bivšeg SSSR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije