OHR, OEBS i ambasada SAD u BiH traže ostavku Milana Tegeltije 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH saopštila je da predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH Milan Tegeltija mora da podnese ostavku.

Kako je navedeno iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju, to je potvrdila i jučerašnja rasprava u VSTS, na kojoj je jedan od zaključaka bio da Tegeltija „treba da razmotri podnošenje ostavke“.

OHR smatra da bi Tegeltijina ostavka bila značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije samog VSTS-a, što je, kako su istakli, naglašeno i u poslednjem saopštenju Saveta za sprovođenje mira u BiH od 2. decembra.

Tegeltija je ponovo dospeo u žižu javnosti nakon što su mediji objavili audio snimak na kome on sa bivšom članicom VSTS-a Milijanom Buha dogovara imenovanje njene sestre za sudiju u jednom od sudova u RS.

Ta afera je nazvana „Potkivanje 2“, a prva je koja Tegeltiju dovodi u vezu sa uzimanjem mita kako bi uticao na rad nekih tužilaca.

Misija OEBS-a u BiH smatra da pojedinačne ostavke u VSTS-u „mogu biti u potpunosti prikladne, ali da one same neće rezultirati promenama u sistemu i kulturi neophodnim za uspostavljanje poverenja u VSTS i pravosuđe u celini“.

„Misija OEBS-a u BiH ranije je naglasila da nedavni navodi o korupciji predsednika VSTS-a dovode u pitanje integritet i kredibilitet te institucije, zbog čega pozdravlja jučerašnju dugu i ozbiljnu raspravu na sednici VSTS-a“, navedeno je u saopštenju.

Kao ključno pravosudno telo, dodaje se, VSTS igra suštinsku ulogu u obezbeđenju nezavisnosti i integriteta pravosuđa, zbog čega mora u svakom trenutku pokazivati najviše etičke i profesionalne standarde.

Nedavni ‘Treći godišnji izveštaj o odgovoru pravosuđa na korupciju – sindrom nekažnjivosti’ ukazao je na etičku krizu u pravosuđu, posebno VSTS-u, naveli su iz misije OEBS-a.

Podsetili su da je njihov izveštaj takođe naglasio uticaj nedoslednih postupaka imenovanja, uključujući dokaze da imenovanja ponekad daju prednost ličnim i političkim vezama i razmeni usluga u odnosu na zasluge i ometaju efikasnost pravosudnog sistema, te dalje narušavaju poverenje javnosti u institucije.

Što se tiče zaključaka jučerašnje sednice, uključujući i onaj kojim se traži od predsednika VSTS-a da razmotri podnošenje ostavke, iz Misije OEBS-a su istakli da članovi VSTS-a imaju etičke i moralne obaveze, kao i zakonsku dužnost da obezbede odgovornost svih članova pravosuđa, uključujući članove samog VSTS-a.

Još su naglasili da je usvajanje izmena zakona o VSTS neophodan preduslov za reformu pravosuđa u BiH, jer bi „ojačao pravosudni integritet i disciplinske postupke i omogućio uvođenje efikasnog sistema za verifikaciju izjava o imovini nosilaca pravosudnih funkcija“.

VSTS mora ostaviti po strani profesionalne ambicije njegovog predsednika Milana Tegeltije i vratiti poverenje u pravosudni sistem u BiH, saopštili su iz američke ambasade u BiH.

„Ambasada SAD-a, kao i mnoge druge članice međunarodne zajednice i građani u BiH, razočarana je što je predsednik VSTS-a i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTS u osiguravanju nezavisnog, nepristrasnog i efisanog pravosuđa“, naveli su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Oni smatraju da je funkcionalno pravosuđe, koje uživa poverenje građana, od suštinske važnosti za dalje kretanje Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija.

„VSTS ima neke od najvažnijih odgovornosti koje se tiču pravosuđa Bosne i Hercegovine, kao što su imenovanja i razrešenja sudija i tužilaca. Zato bi članovi VSTS-a trebalo da poseduju najviše etičke i moralne standarde“, istakli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari