Đerlek: Pik trećeg talasa od 15. do najkasnije 25. decembra

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da nas od 15. do 20. decembra, odnosno 25. najkasnije očekuje pik trećeg talasa.
Đerlek: Pik trećeg talasa od 15. do najkasnije 25. decembra
Foto: FoNet
"Približavamo se piku trećeg talasa, po svim procenama, on će od 15. do 20. decembra, 25. najdalje, dostići taj pik i onda će se polako stabilizovati situacija", naveo je Đerlek.
 
Na podsećanje da su ovih dana dr Predrag Kon i dr Branislav Tiodorović ocenjivali da su mere zakasnile, a na pitanje ko u Kriznom štabu nije glasao da se primene početkom novembra - nije dao konkretan odgovor.
 
"Krizni štab funkcioniše na način da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluke donose na osnovu glasanja svih članova Kriznog štaba. Tako da je to mišljenje profesora Tiodorovića i profesora Kona, koje izuzetno cenim, oni su ovih meseci pokazali da rade svoj posao na najbolji mogući način i imaju pravo da kažu svoje mišljenje", odgovorio je Đerlek.
 
Na ponovljeno pitanje ko je bio protiv da se uvedu mere još početkom novembra, i na pitanje da li je on bio protiv, rekao je - ne. Kaže da je odgovorio na to pitanje time što svako ima pravo na svoje mišljenje, a da se ukupno mišljenje daje na osnovu glasanja.
 
Na pitanje N1 šta vlast planira da uradi po pitanju redova ispred kovid-ambulanti, Đerlek je naveo da je Grad Beograd obezbedio "i to je za svaku pohvalu" šatore kao čekaonice ispred ambulanti, sa grejnim telima. I to je ono što smo mogli da učinimo, naveo je.
 
"Stigle i doze Sputnjika u Agenciju, nadamo se - do marta 350.000 vakcina"
 
Đerlek je rekao da je juče došlo 20 doza Sputnjik vakcine koje će Agencija za lekove ispitati, kao da će ona, "radeći u tri smene", proučiti i pristiglu dokumentaciju Fajzer i Biontek. "Zato sam rekao da se nadamo da će do kraja godine doći prve, ne neke velike količine vakcine, a da će nekih 300-350.000 doći, nadamo se, do marta sledeće godine", naveo je Đerlek, podvlačeći da ako mišljenje bude negativno - te vakcine neće ni biti.
 
Dr Đerlek, govoreći o masovnoj vakcinaciji, kaže da se ona u Srbiji očekuje u prvom kvatralu 2021, kao i da se nada da će do kraja godine doći jedna količina vakcina, namenjena zdravstvenim radnicima, vojci i policiji.
 
Podsećajući da su Fajzer i Biontek podneli dokumentaciju našoj Agenciji, rekao je da će ona vrlo stručno i precizno, radeći u tri smene, celu dokumentaciju dobro proučiti.
 
On je naveo da je predsednik Aleksandar Vučić ranije rekao da će Srbija nabaviti milion i 800.000 do kraja 2021.
 
"Vrlo je važno što će vakcine biti besplatne", dodao je Đerlek.
  • Neizvesnos

    05.12.2020 18:02
    Pa ovaj Djerlek sve zna. Barata datumima od - do, samo je zaboravio da nam kaže da li treći talas dolazi pre ili popodne da se na vreme pripremimo!
  • Nikolaj

    05.12.2020 15:58
    "Bravo"
    Kako samo nađu takve ljigavce da se opravdavaju od svega, "lako zbunljivi" da ih novinar slučajno ne prekida ili ima podpitanje, jer iako imaju zapisano pitanje, ne znaju gde su stali.
  • G G

    05.12.2020 08:47
    Lek protiv side traže 40 godina, protiv kancera ni na pomolu a z ovaj "nepoznati" i smrtonosni virus sve završeno za par meseci....
    Gle čuda, Gejts našao vakcinu..
    Ccc....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.