Hronika

Dobrašu u ponovljenom postupku 45 mjeseci zbog krađe 80.000 KM

Dobrašu u ponovljenom postupku 45 mjeseci zbog krađe 80.000 KM
Foto: N.N. | Dobrašu u ponovljenom postupku 45 mjeseci zbog krađe 80.000 KM

BANJALUKA - Marinko Dobraš (59) iz Banjaluke osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu zbog krađe oko 80.000 KM i dragocjenosti iz kuće Nedeljka Bojića u Čelincu te zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Dobraš je ranije bio osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora, ali je tu presudu  ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje, a ovom novom presudom kazna mu je umanjena u odnosu na raniju prvostepenu.

Presudu Dobrašu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić.

Pojašnjeno je da mu je izrečena jedinstvena kazna jer je sada za krađu osuđen na tri i po godine, a za nedozvoljnu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija na pola godine zatvora.

Sud je optuženog ponovo obavezao da vrati ukradeni novac, dok je Bojić upućen da naknadu za ukradene stvari traži u drugom parničnom postupku.

Dobraš je, prema optužnici protiv njega, sa nepoznatim saučesnikom provalio u kuću Bojića u Grabovcu, kod Čelinca, tokom noći 23. decembra 2015. godine.

Osim krađe 22.000 evra, 35.000 KM i 2.500 švajcarskih franaka, odnijeli su i pištolj bereta te veću količinu zlatnog nakita, dvije burme, tri prstena, narukvicu, ogrlicu i lančić.

Takođe se navodi da je prije krađe nepoznati saučesnik pratio porodicu Bojić na putu prema Banjaluci, dok je Dobraš provalio u kuću, a njegov pomagač se ubrzo vratio po njega, pa su zajedno pobjegli.

Podsjetimo da je tokom suđenja u ovom slučaju odbrana optuženog  Dobraša tvrdila da nije pouzdano utvrđeno da biološki trag pronađen na mjestu zločina pripada optuženom.

Vještak za DNK analize utvrdio je da bi biološki trag pronađen na licu mjesta mogao da pripada i jednojajčanom blizancu Marinka Dobraša.

Podsjetimo da je Dobraš uhapšen u akciji "Kugla" krajem januara 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije