"Fajzer" i "sputnjik V" u proceduri: Stiže i kineska vakcina VIDEO

Vakcina protiv koronavirusa mogla bi u Srbiji da bude dostupna do kraja godine. Dokumentaciju za registraciju vakcine predale su kompanije "Fajzer" i "Biontek". U Srbiju su juče na proveru i testiranje stigle prve doze ruske vakcine sputnjik.

Zdravlje

Izvor: TV Prva

Petak, 04.12.2020.

14:45

Foto: Printskrin TV Prva

U toku su pregovori i sa kineskim partnerima. Kakva je dalja procedura i šta ona podrazumeva koliko traje provera, kada bi mogla da počne vakcinacija?

"Fajzer je 2. decembra predao medicinsku dokumentaciju, a za sputnik V je stigla juče. Imamo dva parealelna procesa i cilj nam je da za što kraće vreme dođemo do proizvoda za koji možemo da tvrdimo da je efikasan, bezbedan i da može da se primenjuje kod građana", rekao je Pavle Zelić, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, kad ga je ugostila TV Prva u emisiji "150 minuta".

On je rekao da su procedure po kojima se registracija vakcina obavlja definisane zakonom i da su u skladu sa najvišim standaridma kako EU, tako i SZO.

"Medicinska dokumentacije je nešto što kompanije pričaju, a sada je na delu regulator da potvrdi da je sve to tako i da dozvolio zovi da se te vakcine koriste", poručio je Zelić, koji je dodao da "Fajzer" još nije poslao uzorke vakcina, a da su uzorci vakcine sputnjik V stigli juče.

Rekao je i da će Agencija za lekove "transparentno obaveštavati javnost" o ovom procesu.

Na pitanje da li našoj Agenciji nešto znači to što su Englezi za vakcinu Fajzer već dali "zeleno svetlo", Zelić je odgovorio:

"Ovo je prilika da naši visoko kvalifikovani edukovani eksperti, najbolji eksperti za ovu oblast svojim očima pogledaju tu dokumentaciju. To je nešto što druge Agencije za lekove nemaju priliku da urade".

Kada Agencija da zeleno svetlo za vakcinu, Zelić kaže da na red onda dolazi plan imunizacije.

"Plan imunizacije definiše celokupni zdravstveni sistem, odnosno oni njengovi delovi koji su vezani konkretno za izradu tog plana... Sve je to jedna koordinisana akcija svih nas da dođemo do konačnog rezultata, a to je vakcina koja će biti dostupna svim građanima Srbije", poručio je Zelić.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: