04. decembar  2020. 11.52  | Izvor: Tanjug

Linta poziva Srbe iz Mostara da podrže srpsku listu

BEOGRAD -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Srbe u Mostaru da na lokalnim izborima 20. decembra podrže srpsku listu "Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar", koju predvodi dr Velibor Milivojević.

Linta je u saopštenju Saveza Srba iz regiona naveo da je od presudne važnosti svaki glas i da je zato bitno da Srbi iz Mostara koji žive u Srbiji, ali i širom sveta, glasaju.

mostar, stari, most,

On ocenjuje da su na poslednjim izborima 2008. godine i prethodnim izborima u Gradsko veće ili skupštinu birani Srbi sa izbornih lista bošnjačkih, hrvatskih i tzv. građanskih stranaka koji, kako navodi Linta, nisu govorili o stvarnim problemima Srba, te ističe da je potrebno da se čuje autentični srpski glas.

Linta ističe da su preostali Srbi u Mostaru diskriminisani u gotovo svim oblastima društvenog i javnog života i nemaju nikakvih prava - da Srbi nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nemaju pravo na svoj jezik i obrazovanje, ne mogu da se zaposle u državnim institucijama i javnim preduzećima, da se iz budžeta za srpsku zajednicu izdvajaju zanemarljiva sredstva.

Navodi da je jedan od važnih preduslova za poboljšanje položaja Srba u Mostaru da i Srbi postanu konstitutivan narod u četiri županije s hrvatskom većinom, kao i da 20 odsto radnih mesta u institucijama bude obezbeđeno za Srbe.