El Fardu Ben (©MN Press)
El Fardu Ben (©MN Press)

Prinudna transformacija

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.12.20. | 08:00

Dejan Stanković mnogo puta tokom evropske jeseni bio prinuđen da vrši improvizacije u timu, ali se čini da je najviše pogađao u grupnoj fazi Lige Evrope, gde je gotovo svaki prinudni potez doneo adekvatan rezultat

Crvena zvezda nije mogla bolje sinoć protiv Hofenhajma. Mogla je da krene u nadigravanje i rizik, posle čega bi najverovatnije primila gol i praćena bespotrebnom tenzijom otišla u Liberec. Ovako, ekipa Dejana Stankovića je izabrala ispravnije rešenje, nije srljala, bila je strpljiva. U stilu ekipa koje predvodi Žoze Murinjo odlučila je da odigra na rezultat i došla do evropskog proleća. Sa rekordnih deset bodova kada su u pitanju učešća srpskih klubova u grupnim fazama evropskih takmičenja.

Dejan Stanković je, kao i u gotovo svakoj utakmici ove jeseni na evrosceni, morao da improvizuje, a rezultati pokazuju da u tome nije previše grešio. Sinoć je Ben prvo igrao na poziji beka (tačnije, bočnog igrača), potom se preselio u napad. Spiridnović je igrao neku vrstu "lažne devetke", gde se nikako nije snalazio, pa je na poluvremenu morao van igre. Umesto Bena zaigrao je Vukanović i nalik partiji u Gentu odradio solidan posao kraj leve aut-linije.

Izabrane vesti

Čini se da je upravo Ben najviše menjao pozicije u Evropi ove jeseni. Protiv Evrope je igrao špica, protiv Omonije, Ararata, Libereca i Genta u Beogradu desno krilo, a u Gentu "lažnog centarfora". Sinoć je bio bek i nije loše odradio posao, mada mu je mnogo više prijala pozicija iz drugog poluvremena kada je stao uz rame Dijegu Falčineliju.

Sa eksperimentisanjem se krenulo još u Tirani, kada je Miloš Degenek igrao levog beka, dok je protiv Omonije u Nikoziji Aleksa Vukanović bio na mestu špica. I to su dva meča u kojima može da se kaže da prinudna rešenja nisu dala rezultat. Protiv Ararata nije bilo Sanoga, kao prinudni defanzivni vezisti u tandemu su igrali Gelor Kanga i Veljko Nikolić. Ni to nije bilo loše, na kraju je Crvena zvezda došla do Lige Evrope, mada se nije smelo govoriti o nekakvoj blistavoj partiji srpskog šampiona.

Kockice su konačno počele da se sklapaju u grupnoj fazi, gde je svaki prinudni potez Dejana Stankovića doneo adekvatan rezultat.

Trenersko sazrevanje, Dejan Stanković (©Star Sport)Trenersko sazrevanje, Dejan Stanković (©Star Sport)


Crvena zvezda je u Zinshajmu prvi put odigrala sa trojicom štopera i pokazala da taj sistem može da bude plodonosan u Evropi. Iznenađenje je bio mladi Strahinja Eraković, zaigrao je u poslednjoj liniji sa Nemanjom Milunovićem i Milošem Degenekom, a prinudno van tima bili Mirko Ivanić i Gelor Kanga. Gajić i Rodić su bili odlični na bočnim pozicijama, a u manevru tandem su činili Nikolići i Sanogo. Najbliži Falčineliju bili su Spiridonović i Katai. Crveno-beli su doživeli poraz, ali su sa Rajn Nekar arene poneli dosta pozitivnih utisaka.

Protiv Libereca u Beogradu gotovo da nije bilo loše pozicije u timu, niti preterano iznuđenih rokada, dok je u meču sa Gentom na stadionu "Rajko Mitić" umesto Rodića na levom boku zaigrao Marko Gobeljić, a roviti Veljko NIkolić ostao na klupi za rezevne igrače, pa su u manevru uz Sanoga igrali Ivanić i Kanga.

U Gent se otišlo bez petorice igrača (Kataija, Gobeljića, Sanogoa, Rodića i Kange), ali sa, praktično, neupotrebljivim Gavrićem. Stanković je i u Belgiji pronašao dobitnu kombinaciju. Ponovo je zaigrao sa trojicom štopera, na bočnim pozicijama su bili Gajić i Vukanović, a u manevru Petrović, Nikolić i Ivanić. Najbliži Falčineliju opet je bio El Fardu Ben. Zvezda na Gelamko areni nije previše marila za lepotu, ali je idealno otvorila meč projektilom Njegoša Petrovića i potom dočekala idealan trenutak da protivniku zada tehnički nokaut.

Rezultat iz Genta omogućio je Crvenoj zvezdi da sa manje opterećenja ugosti Hofenhajm, a vest o izostanku Mirka Ivanića i činjenica da je rovit Aleksa Vukanović uticali su na to da srpski šampion sa jasnim ciljem započne meč od četvrtka. Zvezda je shvatila da teško može da se nadmeće sa protivnikom, opredelila se da igra iz zasede, na rezultat, uz čekanje greške protivnika. Na kraju je došla je do boda koji ju je odveo u 1/16 finala Lige Evope i zasluženo stavio iza Hofenhajma, koji je pokazao najviše u Grupi L.

Crveno-beli narednog četvrtka spokojno putuju u Liberec, gde bi Stanković, ovoga puta bez prinude, mogao da isproba još neka alternativna rešenja u timu. A onda će crveno-beli mirno sačekati 14. decembar kada će saznati ime protivnika na startu nokaut faze drugog po kvalitetu evropskog takmičenja na Starom kontinentu. Prvi meč nokaut faze Lige Evrope zakazan je za 18. februar, dok će revanš biti odigran sedam dana kasnije.



tagovi

Dejan StankovićEl Fardu BenAleksa Vukanović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara