PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA PORUČIO: Znali smo da svet nije imun na veliku pandemiju! Ipak, uhvaćeni smo nespremni
Foto: EPA / STEPHANIE LECOCQ / POOL

šarl mišel

PREDSEDNIK EVROPSKOG SAVETA PORUČIO: Znali smo da svet nije imun na veliku pandemiju! Ipak, uhvaćeni smo nespremni

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je međunarodni sporazum o pandemijama u okviru Svetske zdravstvene organizacije.

"Broj epidemija je povećan prethodnih decenija. Znali smo da svet nije imun na veliku pandemiju. Ipak, uhvaćeni smo nespremni. To je svojevrstan neuspeh i moraćemo da izvučemo pouke iz toga", rekao je u četvrtak Mišel.

On je na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN o pandemiji korona virusu rekao da je glavna pouka koja se može izvući iz nje da je svet "uhvaćen nepripremljen".

Ogromno dostignuće razvoja vakcina za manje od godinu dana, umesto 10 koliko je obično potrebno, dogodilo se zbog globalne saradnje bez presedana i mobilizacije naučne zajednice i industrije kojima su nadležni obezbedili neophodnu podršku i finansiranje, ocenio je Mišel.

On je predložio da ova mobilizacija i međunarodna solidarnost budu osnova novog međunarodnog sporazuma u okviru Svetske zdravstvene organizacije o lečenju budućih pandemija, prenosi AP.

"Princip univerzalnog pristupa novim vakcinama protiv kovid-19 je od ključnog značaja. Naš cilj mora da bude da se garantuje pristup vakcinama, lečenju i testovima za buduće pandemije. To treba uneti u sporazum", istakao je Mišel.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track