Foto: Reuters
Foto: Reuters

Defanzivna perfekcija: Dinamo bez primljenog gola u nokaut fazi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.12.20. | 21:11

Zagrepčani slavili protiv Fajenorda (2:0), Volfzberger evrogolom matematički izbacio CSKA iz Lige Evrope

Postići gol protiv Dinama praktično je nemoguća misija za evropske ekipe ove jeseni. Grupna faza Lige Evrope primakla se kraju, a mreža zagrebačkog i dalje miruje. Preciznije, punih 450 minuta nije se zatresla, pošto je na gostovanju Fajenordu, na temeljima čvrste defanzive šampion Hrvatske stigao do trećeg trijumfa i potvrdio prvo mesto u grupi kolo pre kraja – 2:0 (1:0). U drugom meču grupe K CSKA je još jednom razočarao. Moskovski tim poražen je na svom terenu od Volfzbergera (0:1), te će austrijski tim u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Fajenordom odlučivati o drugom putniku u nokaut fazu.

Nije Dinamo bio preterano bolji rival u Roterdamu, Fajenord je imao neznatno veći posed lopte i gotovo tri puta više udaraca (11:4), ali su Modri dozvolili da samo jedan od brojnih šuteva ode u okvir Livakovićevog gola. A i njega je hrvatski čuvar mreže ukrotio.

Izabrane vesti

Na suprotnoj strani ekipa Zorana Mamića je bila nemilosrdna: tri udarca u okvir i dva gola u presudnim trenucima meča. Prvi u poslednjem minutu prvog dela, drugi u uvodnim minutima nastavka. Dinamo je u vođstvo doveo Bruno Petković udarcem sa bele tačke u 45. minutu, nakon što je prethodno Kastrati srušen u šesnaestercu. Strelac prvog otvorio je akciju i kod drugog gola. Bivši napadač Bolonje odlično je proigrao Ademija u 53. minutu, a makedonski reprezentativac nesebično je loptu odložio za Lovra Majera.

Petković je u finišu meča pokvario kompletan utisak, pošto je zaradio žuti karton, zbog kojeg će propustiti poslednji meč u grupi, ali neće mu Zoran Mamić previše zameriti s obzirom da ta utakmica nema rezultatski značaj za Zagrepčane.

U Moksvi je prevagu u korist Volfzbergera evrogolom doneo Dario Vizinger. Hrvatski vezista prihvatio je sredinom prvog poluvremena dodavanje na oko 35 metara od protivničkog gola, namestio se i uputio neodbranjih udarac, koji je od prečke završio u golu Igora Akinfeeva.


Moskovski tim, primoran da pojuri pobedu, preuzeo je inicijativu u nastavku, međutim, do konkretnije prilike nije stigao. Ekipa Viktora Gončarenka i petu utakmicu u grupnoj fazi završava bez trijumfa, sa ukupno tri boda, te je rundu pre kraja i matematički ostala bez prilike da se domogne nokaut faze slabijeg evropskog takmičenja.

U grupi G kolo pre kraja dilema više nema. Lester će uprkos porazu od Zorje (0:1) u nokaut fazu, kao i Braga, koja je ubedljivim trijumfom nad AEK-om (4:2) overila svoju kartu za evropsko proleće. Ono o čemu će se odlučivati u poslednjoj rundi jeste ko će sa koje pozicije u dalji tok takmičenja, pošto i Lester i Braga imaju po deset bodova.

Kako su Lisice još u prethodnom kolu obezbedile prolaz, Brendan Rodžers je odlučio da sačuva kostur tima za napornu sezonu u Premijer ligi, što se donekle i osetilo u igri engleskog tima. Na kraju i u rezultatu. Međutim, daleko od toga da je Zorja dominirala. Lester je imao svoje šanse, najčešće preko Čengiza Undera, željnog da se pokaže otkako je letos stigao na King Pauer. Ali, turski reprezentativac nije imao sreće da jedan od njegovih udaraca završi u golu. S druge strane ukrajinski predstavnik je pokazao karakter, nije odustajao od pobede iako je u meč ušao bez šansi za odlazak u nokaut fazu, i nagrada za takav pristup stigla je u finišu utakmice, kada je organizovanu akciju u pogodak pretvorio Sajadmaneš.


Braga je svoje mesto u nokaut fazi zaslužila odličnom igrom u prvih 45 minuta meča u Atini. Portugalski tim je već na pauzi imao dva gola prednosti, a mogao je da ima i jedan više, samo da kod 0:2 poslednja linija gostiju kardinalnom greškom u 31. minutu nije dozvolila Nelsonu Oliveiri da u tom trenutku prepolovi zaostatak. Međutim, Rikardo Orta je u poslednjem minutu prvog dela ponovo duplirao vođstvo Brage, a Haleno u 83. potvrdio trijumf. AEK je u minut pre kraja utakmice preko Vasilantonopulosa uspeo da ublaži poraz.

 LIGA EVROPE - 5. KOLO

Četvrtak

Grupa K

Fajenord - Dinamo Zagreb 0:2 (0:1)

/Petković 45pen, Majer 53/

CSKA - Volfzberger 0:1 (0:1)

/Vizinger 22/


Grupa G

AEK - Braga 2:4 (1:3)

/Oliveira 31, Vasilantonopulos 89 - Tormena 8, Ešgao 10, Orta 45, Haleno 83

Zorja - Lester 1:0 (0:0)

/Sajadmaneš 84/



tagovi

Liga EvropeDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara