Multietnička feministička mreža: Žene manjina na selu trostruko diskriminisane 1Foto MFM - Edukacija žena protiv nasilja u porodici

U organizaciji Multietničke feminističke mreže a pod liderstvom Romkinja Vojvodine održava se kampanja 16. dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama.

Učestvuju organizacije žena iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Crepaje, Ruskog Krstura, Pančeva, Kovačice, Zrenjanina, Žablja, Palilule, Novog Bečeja.

Aktivnosti traju od 25. novembra do 10. decembra, a cilj je da se ukaže na potrebu ukidanje prakse ranih ugovorenih brakova, na neophodnost suzbijanja nasilja nad ženama i decom i podrška roditeljima da se bore za obrazovanje svoje dece.

Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže, kaže da je važno naglasiti sve aspekte borbe i moguća rešenja jer je pandemija povećala broj slučajeva nasilja u porodici, što se vidi po broju poziva njihovom SOS telefonu na jezicima nacionalnih manjina.

– Tokom kampanje ukazivaćemo intenzivnije na fašizam, rasizam i diskriminaciju prema marginalizovanim grupama. Želimo da pozovemo institucije da učestvuju u našoj kampanji, da nas podrže i budu uz nas u rešavanju ovih problema. Kampanju sprovodimo raznim aktivnostima, radionicama, on-line kampanjama, uličnim akcijama, mini tribinama i live emisijama. Apelujemo da se pred nasiljem na zatvaraju oči, nego da se ono prijavi, procesuira, a žrtve nasilja podrže – kaže Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže.

Prema njenim rečima, tokom kampanje će biti predstavljeno istraživanje „Socio ekonomski status manjinskih žena u kovid pandemiji“,  koje je podržala  Fondacija za otvoreno društvo.

Članice Multietničke feminističke mreže tokom kampanje 16.dana aktivizma realizovaće različite aktivnosti – Udruženje „Bela Romkinja“ iz Novog Sada organizovaće radionicu na temu ranog ugovorenog braka, sa majkama  i devojčicama u skladu sa merama koje je vlada Republike Srbije odredila.

Udruženje Banatskih Hrvata realizovaće uličnu akciju podele pamfleta sa porukama protiv  nasilja nad ženama i uputstvom kako i kome nasilje prijaviti, akciju će realizovati u Ečkoj, sredini u kojoj se malo govori o nasilju nad ženama.

Udruženje karlovačke zore iz Sremskih Karlovaca realizovaće uličnu akciju podele materijala sa porukama protiv nasilja nad ženama i materijal će deliti u romskom naselju.

Aktiv seoskih žena iz Kumana će na kreativan način dekupaž tehnikom izraditi na predmetima poruke protiv nasilja nad ženama.

Inicijativa madjarskih žena će u Bočaru realizovati radionice u skladu sa epidemiološkim merama na temu nasilja nad zenama sa invaliditetom.

Udruženja Roma Novi Bečej u on-line kampanji „Podrži – ne žmuri“, pored 10 video poruka podrške izlasku iz nasilja, radi  5 kreativnih  videa o svakom  datumu iz kalendara 16.dana aktivizma kako bi što više informisali javnost o njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari