Aleksić: Zaječarski vodovod pljačka građane, uzbunjivač dobio otkaz 1Foto: Pixabay/kaboompics

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas tužilaštvo da pokrene istragu i detaljno ispita navode uzbunjivača iz zaječarskog vodovoda Dragoslava Ilića, koji je ukazao na zloupotrebe kojima je to javno komunalno preduzeće oštećeno za više od 50 miliona u poslovima sa firmom „Delta agrar“, a potom nezakonito dobio otkaz.

„Ilić je argumentovano ukazao na protivzakonito ponašanje direktora Vodovoda Zaječar Nikole Šarčevića, kadra SNS-a, koji je omogućio ’Delta agraru’ da svoje voćnjake zaliva pijaćom vodom po ceni od 38 dinara po kubnom metru, dok građani vodu plaćaju 60 dinara po kubnom metru“, rekao je Aleksić u Zaječaru, na konferenciji za novinare.

Aleksić je istakao da su građani Zaječara tako „samo u prvih 10 meseci ove godine poklonili ’Delta agraru’ 16 miliona dinara“ zbog razlike u ceni vode.

„’Delta agrar’ je do 2020. godine plaćao kubik vode 141 dinar, što je cena vode za privrednike, a onda je Šarčević toj firmi spustio cenu na 38 dinara po kubiku. Dakle, umesto ’Delta agrar’ plati ukupno utrošenu vodu 21 milion dinara, ta firma je platila nešto više od pet miliona dinara“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da sve firme koje posluju u Srbiji, bez obzira „da li je reč o Delti, Panasoniku ili Mercedesu“, moraju svoje poslovanje zasnivati na zakonima a ne na korupciji i pljački građana.

„To u Zaječaru nije slučaj i zato moraju da odgovaraju svi koji su ovako brutalno i bahato opljačkali građane. Pljačka je potpuno jasna i to pokazuju i ugovori na koje je Ilić ukazao“, dodao je Aleksić.

Ilić, koji je do otkaza u vodovodu radio više od 30 godina, a 10 godina je bio tehnički direktor, rekao je da je otkaz dobio tri meseca pred starosnu penziju jer je ukazao na „očigledne zloupotrebe i nezakonitosti“.

„Vodovod je ove godine oštećen za ukupno više od 50 miliona dinara. Šarčević mi je dao otkaz jer sam se pobunio protiv posla sa ’Delata agrarom’. On je rekao da bi toj firmi trebalo da napravimo crpnu stanicu koja bi transportovala tehničku vodu, ali sam odmah rekao da mi imamo samo sistem za transport vode za piće. Šarčević je rekao da će on to da ’pegla’, a potom je napravljena crpna stanica koja nema dozvole, a na nju je potrošeno 26 miliona dinara“, rekao je Ilić.

Ilić je naveo da u zaječarskom vodovodu „vlada atmosfera straha od otkaza“, i dodao da je Šarčević na sve važne pozicije doveo svoje ljude.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, rekao je da bi građani Zaječara trebalo da budu ponosni na Ilića, koji je rizikovao posao tako što je pokušao da zaštiti javno dobro, što je učinio i uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović.

„Ilić je podneo krivičnu prijavu protiv Šarčevića i prekršajnu prijavu zbog mobinga, koja ga je štitila od otkaza, kao i predstavku Agenciji za borbu protiv korupcije. Situacija je jasna – voda je javni resurs koji Šarčević i njegovi poslovni partner ’Delta agrar’ tretiraju kao Alajbegovu slamu koja nema nikakvu vrednost“, naveo je Gajić.

Gajić je istakao da će Narodna stranka i dalje razotkrivati korupciju i štititi sve građane koji će ukazivati na nezakonitosti i zloupotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari