03. decembar  2020. 20.03  | Izvor: Tanjug

Gutereš: Šteta od pandemije osećaće se godinama

NJUJORK -

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da se svet prvi put od Drugog svetskog rata suočava sa zajedničkom pretnjom kakva je pandemija korona virusa i kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

"Prvi put od 1945. godine ceo svet je suočen sa zajedničkom pretnjom, bez obzira na nacionalnost ili veru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući", rekao je Gutereš na posebnom zasedanju Generalne skupštine UN o korona virusu.

antinio, gutereš,, ujedinjene, nacije

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedelja i meseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osećati godinama, pa i decenijama.

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu poštovanje, prenosi AP.

"A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu", dodao je on.

Gutereš je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.

 

Tagovi
Srodne vesti