Poznat još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i direktor Orion telekoma Slobodan Đinović potpisali su danas Ugovor o smeštanju opreme u DDC.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

18:12

Poznat još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu
Foto: Vlada Republike Srbije

Time ova telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

Državni data centar u Kragujevcu je izgrađen po najvišim tehničkih standardima tako da ispunjava najviše zahteve pouzdanosti za klasu 4 prema EN 50600, sa ”2N” redundansom, što znači da svi bitni sistemi koji se odnose na telekomunikacione veze, energetsko napajanje, hlađenje IT opreme i bezbednost imaju rezervu, pa je sigurnost i neprekidnost rada maksimalno obezbeđena, navedeno je u saopštenju.

"Zbog svega ovoga, Državni data centar ima poseban državni ali i regionalni značaj, jer pruža priliku da se, osim podizanja kapaciteta i unapređenja kvaliteta eUprave Republike Srbije, privuku i veliki komercijalni korisnici, kao i da se odavde pružaju usluge u regionu“ izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

U Državnom data centru u Kragujevcu biće smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapima. To znači da ćemo pored IKT infrastrukture imati i AI infrastrukturu za razvoj našeg digitalnog društva, da oni koji žele da se bave razvojem IT proizvoda neće morati da brinu o infrastrukturi, već samo o onome što ih direktno zanima – razvojem softvera i aplikacija, saopšteno je.

Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma je rekao da mu je drago što je Orion telekom drugi komercijalni zakupac kapaciteta Data centra koji je postavio nove tehnološke standarde ne samo u Srbiji već i u regionu, navodi se u saopštenju.

"Danas smo potpisali ugovor o zakupu kapaciteta Državnog data centra koji se otvara u Kragujevcu. Orion telekom je kompanija koja prati najnovije tehnološke promene i prilagođava im se, tako da svi naši korisnici dobiju najbolju i najsigurniju uslugu. Današnji ugovor se odnosi na primarni backup sa drugim etintetom. Drago nam je što je država investirala u IKT infrastrukturu koja je osnova za sledeću etapu razvoja telehousing-a i cloud servisa koja će činiti preko 80 odsto IKT tržišta u budućnosti", izjavio je Đinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: