Dostupni linkovi

U Izrael stiglo više od 300 etiopskih Jevreja


Etiopski Jevreji
Etiopski Jevreji

Više od 300 Etiopljana iskrcalo se u Izraelu nakon što su izraelske vlasti odobrile plan imigracije za 2.000 članova zajednice etiopskih Jevreja Falašmura, čija je želja da se presele u jevrejsku državu izazvala kontroverze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu dočekao je na aerodromu prvu grupu od 316 ljudi iz Etiopije.

"Dragi naši braćo i sestre, imigranti iz Etiopije, dirnuti smo što možemo da vas dočekamo ovde", rekao je Netanjahu imigrantima.

Ministarka za imigracije Pnina Tamano-Šata – i sama rođena u Etiopiji koja je stigla u Izrael tajnim letom 1984. godine – pratila je transport iz Etiopije u četvrtak nazvan "Izraelska stena", prenosi BBC.

Falašmura su potomci etiopskih Jevreja koji su primili hrišćanstvo u 18. i 19. veku.

Prema legendi, etiopski Jevreji vode poreklo od Menelika I, sina kralja Solomona, i kraljice Sabe.

U tom predanju se navodi i da je istorijski grad Aksum u Etiopiji jedno vreme bio i dom kraljice Sabe, te da se u crkvi u ovom gradu nalazio i Zavetni kovčeg sa deset božjih zapovesti koji se, kako navodi predanje, nestao nakon uništenja Solomonovog hrama u 6. veku pre nove ere.


Rabini ortodoksnog judaizma ne priznaju pripadnike te zajednice kao Jevreje, ali imaju pravo da imigriraju po pravilima za ujedinjenje porodica. Vlada Izraela odobrila je oko 9.000 zahteva 2015. godine, ali je povukla odluku sledeće godine, zbog poteškoća u vezi sa budžetom.

Ovo pitanje je postalo urgentno u poslednjh nekoliko sedmica između etiopske vlade i lokalnih snaga u regiji Tigraj koje prete da se prošire na jug do grada Gondar, gde je nastanjena većina Jevreja.

Pojedine grupe u Izraelu, uključujući članove etiopske zajednice, usprotivili su se imigraciji pripadnika zajednice Falašmura, dovodeći u pitanje njihovo jevrejsko poreklo.

Očekuje se da još 1.700 imigranata iz Etiopije stigne u Izrael do kraja januara, piše AFP.

Etiopski Jevreji su prvi put dovedeni u Izrael iz izbegličkih kampova u Sudanu u seriji tajnih operacija početkom 1980-ih godina koje je organizovala tajna služba Mosad koje je naložio tadašnji premijer Menahem Begin.

Useljevanje etiopskih Jevreja je nastavljeno uključujući masovni avio transport 1991.

Integracija etiopskih Jevreja u Izrael je prepuna izazova jer se suočavaju sa disproporcionalnom velikom nezaposlenošću i siromaštvom kao i diskriminaciojom, mada se njihov položaj poboljšava poslednjih godina.

XS
SM
MD
LG