Pozornica

Trijumfom predstave "Naši dani" završeni "Dani komedije"

Trijumfom predstave "Naši dani" završeni "Dani komedije"
Foto: N.N. | Trijumfom predstave "Naši dani" završeni "Dani komedije"

BIJELJINA - Predstava "Naši dani" Narodnog pozorišta Republike Srpske najbolja je predstava Pozorišnog festivala "Dani komedije", koji je u srijedu veče završen u Bijeljini.

Odluku je donio tročlani žiri u sastavu Ivan Petrović, predsjednik, i Gavrilo Jovanović i Aleksandar Stankić, članovi.

Najbolja glumica festivala je Anica Dobra za ulogu majke Soje u predstavi "Hipnoza jedne ljubavi", dok je najbolji glumac festivala Dragan Petrović Pele za ulogu doktora Vase, takođe u predstavi "Hipnoza jedne ljubavi" Zvezdara teatra.

Komadom "Naši dani" zatvoreni su ovogodišnji "Dani komedije", a Vladimir Đorđević, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS, rekao je da ova predstava u režiji Juga Radivojevića, po tekstu Željka Stjepanovića, govori o društvenim problemima na satiričan način i istakao da njihov veliki glumački ansambl, uprkos teškoćama izazvanim epidemiološkom situacijom, rado i često učestvuje na festivalima i uživa u reakcijama publike, ma koliko je bilo u sali.

"Gostovali smo tokom godine i na festivalima u Trebinju, Brčkom i Jajcu, jubilej od 90 godina postojanja Narodnog pozorišta proslavili smo premijerom predstave 'Zlatno doba', odigrali smo premijeru predstave 'Derviš i smrt' i nastavljamo da, uprkos teškim uslovima za pozorište, održavamo četiri premijere godišnje", rekao je Đorđević.

Glumac Ljubiša Savanović čestitao je Centru za kulturu Semberija na organizaciji pozorišnog festivala u Bijeljini u uslovima epidemije virusa korona i rekao da je veliki podvig za bilo koji grad da se sačuvaju manifestacije iz oblasti kulture.

"U našoj predstavi govorimo o anomalijama u društvu koje dovode do toga da narod odlazi dok se svađamo zbog gluposti i da nas uskoro neće biti ako se ne dozovemo pameti, a mi se ove predstave budemo sjećali po tome što je nekad bilo i više nije", rekao je Savanović.

Direktorica bijeljinskog Centra za kulturu Slađana Lekić navela je da su tokom festivala odigrane četiri od pet najavljenih pozorišnih predstava, a jedna je otkazana zbog epidemiološke situacije. Prema njenim riječima, organizacija ovogodišnjih "Dana komedije" koštala je 25.000 KM, od čega je trećina troškova pokrivena prodajom ulaznica, a ostala sredstva za održavanje manifestacije obezbijedili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Bijeljina.

"Željeli smo i uspjeli u tome da kultura živi i da se sačuva u teško vrijeme zbog epidemije virusa korona", ocijenila je Lekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije